Помощта, която България предоставя на Украйна, да минава през решение

...
Помощта, която България предоставя на Украйна, да минава през решение
Коментари Харесай

Нинова: Помощта за Украйна да минава през решение на МС

Помощта, която България дава на Украйна, да минава през решение на Министерския съвет и да бъде обществена, желаят от Българска социалистическа партия. Лидерката на социалистите разгласи в коридорите на Народното събрание, че ще внесат подобен план на решение.

" Ние ще внесем план на решение в Народното събрание всички износи от тук нататък за Украйна и даване на помощ - военна, финансова, тази, която е разказана в декларацията, да минава през решение на Народното събрание. Второ, да бъде обществена ", сподели Нинова. Според нея помощта би трябвало да бъде одобрявана от Народно събрание и да бъде обществена за хората.

Тя напомни, че Българска социалистическа партия не желаеха Тодор Тагарев за министър на защитата по време на кабинета " Петков ", както и че преди дни желаеха оставката му.

" Ако той извърши това, което разгласи, че е желано от президента Зеленски, това значи изцяло обезкостяване на българската войска, отнемане от боеспособност и ние не бихме подкрепили такова нещо ", сподели Нинова.

" Парламентът без наше единодушие упълномощи Министерския съвет да взима тези решения ", сподели Нинова.

Според соцлидерката Борисов към момента не е подал отвод от имунитета си. По-рано денем обаче той сподели, че го е направил през вчерашния ден, а по-късно ръководителя на Народното събрание Росен Желязков удостовери, че Борисов и депутатът от Движение за права и свободи Димитър Аврамов са се отказали от закрилата си.

" Все още не го е свалил. Той едно споделя, само че друго прави ", разяснява Нинова. По нейни думи водачът на ГЕРБ не попада в листата на отказалите се от депутатска протекция в деловодството на Народното събрание.

" Това заявление влиза в действие от момента на прочитането му в зала, а през днешния ден то не беше прочетено. Просто Росен Желязков на наше запитване има ли подобен имунитет подаван, той сподели " Да, има ", изясни Нинова. Питането за имунитета на Борисов пристигна от аленият Георги Свиленски.

" Това е израз на позициите на всеки един от президентите, които те пазят. Очевидно господин Зеленски пази интереса на Украйна, а господин Радев показва позициите на българската президентска институция. Различни позиции на двама разнообразни държавни глави ", сбита бе Нинова за вчерашната среща сред Румен Радев и Володимир Зеленски. По време на диалога им Радев съобщи, че не поддържа даването на военна помощ и прикани за дипломация. 

Нинова обаче отхвърли да се съгласява с него.

" Имаме лична. Не се съгласяваме. Ние сме партия с обичаи, поредни, имаме лична и тя е, че сме срещу даването на военна помощ. Смятаме, че това удължава спора и би трябвало да се търси спокойно решение посредством прекъсване на дейностите и от двете страни, и от Русия, и от Украйна, и водене на дипломатически договаряния ", изясни Нинова. 

На въпрос дали счита, че Радев е заел съветската страна, тя отговори: " Малко прекомерно става, когато си с друго мнение от това на мейнстрийма, което върви като едни клишета на всички места, щом имаш друго мнение, или си кремълски прислужник, или ти заплащат заплата ".

Българският интерес изисква да имаме нуклеарна енергетика, което няма по какъв начин да стане, в случай че се продадат двата реактора от АЕЦ Белене на Украйна, както и армията да има муниции, само че тя се обезкостява с военната помощ, изясни Нинова. Според нея приемането на Украйна в НАТО в този момент е опасност за националната сигурност.

Вчера Народното събрание одобри декларация на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и " ИТН " за поддръжка на приемането на нападнатата страна в алианса, само че след края на войната.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР