Помощниците на президента на САЩ Джо Байдън са открили нова

...
Помощниците на президента на САЩ Джо Байдън са открили нова
Коментари Харесай

Нов удар по Байдън: Намерена е втора партида класифицирани документи

Помощниците на президента на Съединени американски щати Джо Байдън са разкрили нова партида  от класифицирани държавни документи на второ място, което е все по-голям политически позор за Белия дом. Това разяснява Би Би Си.

Първият тайник беше открит в частен офис във Вашингтон, който Байдън използваше след вицепрезидентския си мандат.

Въпросът се преглежда от Министерството на правораздаването на Съединени американски щати.

В сряда към момента не беше ясно по кое време и къде е бил открит спомагателният транш от досиета от помощниците на Байдън.
 Секретни документи открити в остарял офис на Байдън
Секретни документи открити в остарял офис на Байдън

От времето, когато е бил вицепрезидент

Първоначалната партида от към 10 документа беше открита през ноември предходната година в Центъра " Пен Байдън ", мозъчен концерн наоколо до Белия дом, само че стана известна едвам тази седмица.

Съобщава се, че тези документи включват бележки на американското разузнаване и осведомителни материали, свързани с Украйна, Иран и Обединеното кралство.

Белият дом към момента не е коментирал новооткритата партида. По-рано в сряда прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер отхвърли да отговори на въпроси по отношение на първия тайник с файлове по време на ежедневния си брифинг за пресата.

" Това се преглежда от Министерството на правораздаването ", сподели тя. " Няма да излизам отвън рамките на това, което президентът показа през вчерашния ден ".

Във вторник Байдън съобщи, че е " сюрпризиран " от откриването на файловете и " сътрудничи " на правосъдното министерство при инспекцията.

Спорът идва в миг, когато президентът демократ е изправен пред инспекцията на новото републиканско болшинство в Камарата на представителите на Съединени американски щати.

" Сега, когато демократите към този момент нямат еднопартийно ръководство във Вашингтон, настъпват контрол и отчетност ", съобщи в сряда Джеймс Комер, новият ръководител на Комисията за контрол в Камарата на представителите.

Комисията стартира следствия на президента и неговото семейство, в това число искане към Белия дом да съобщи документи и връзки , свързани с класифицираните досиета.

Законът изисква всички досиета на Белия дом, в това число класифицираните, да бъдат предадени на Националния списък на Съединени американски щати, след приключване на мандата на администрацията.
 Комисията в Конгреса предложи обвинявания за Тръмп
Комисията в Конгреса предложи обвинявания за Тръмп

За подкрепяне на протест, неистина и възпрепятстване на следствие

През август предходната година сътрудници на ФБР претърсиха дома на предшественика на Байдън във Флорида и иззеха над 10 000 файла, които Тръмп не беше предал на Националния списък.

Министерството на правораздаването беше издало призовка за връщане на класифицираните файлове, преди ФБР да се появи в Мар-а-Лаго.

Федералните сътрудници иззеха от голф клуба в Палм Бийч повече от 300 документа с класифицирани обозначения, в това число 18 с гриф " строго секретно ".

Доналд Тръмп към този момент е изправен пред наказателно следствие за хипотетично погрешно боравене с класифицирани файлове.

Белият дом съобщи, че юристите на Байдън са предизвестили Националния списък незабавно откакто са разкрили класифицираните материали в мозъчния концерн и организацията е прибрала материалите на идната заран .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР