Помощник-заместник-министърът на отбраната на САЩ Саша Бейкър и заместник-министърът на

...
Помощник-заместник-министърът на отбраната на САЩ Саша Бейкър и заместник-министърът на
Коментари Харесай

САЩ и Гърция: Александруполис е стратегически за НАТО и Украйна

Помощник-заместник-министърът на защитата на Съединени американски щати Саша Бейкър и заместник-министърът на националната защита на Гърция Николас Чардалиас се срещнаха във Вашингтон , с цел да обсъдят разширението на американското военно наличие на гръцка територия, оповестиха от Пентагона, представени от АП.

" Страните споделиха отзиви по отношение на разширението на военното наличие на Съединените щати в залива Суда и на други места в Гърция като средство за усилване на поддръжката за Северноатлантическия алианс, изключително в Източното Средиземноморие, на Балканите и в Черно море, както и на южния фланг на НАТО ", се споделя в изказването.
 Турция скастри Гърция, че търси помощ от Съединени американски щати
Турция скастри Гърция, че търси помощ от Съединени американски щати

Ердоган увери, че Анкара ще продължи " да прави нужното "

Двете страни са " разискали значимата роля на пристанището в Александруполис за обезпечаване на благонадежден достъп до източния фланг на НАТО, изключително за подкрепяне на Украйна ".

Бейкър прикани за по-нататъшен разговор сред Гърция и Турция за понижаване на напрежението и поддържане на стабилността в Егейско море и Източното Средиземноморие, заяви Пентагонът.

През август тази година " Ню Йорк Таймс " заяви, че гръцките управляващи са разрешили на Съединени американски щати пристанището в Александруполисда се употребява като база за предпазване на тежки оръжия .

От предходната година насам количеството военно съоръжение, трансферирано от Съединени американски щати през това пристанище, се е нараснало съвсем 14 пъти.

Гърция и Турция от години са в несъгласие по въпроса за суверенитета в Егейско море. По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган предизвести Атина за съществени последствия, в случай че предизвика турските военни.
 Два турски бойни самолета нахлуха на 2,5 морски благи от Александруполис
Два турски бойни самолета нахлуха на 2,5 морски благи от Александруполис

Гърция разгласи невиждано нарушаване, " част от напъните на Турция да насърчи своя неоосмански ревизионизъм "

По-специално Ердоган разкритикува Гърция за това, че съгласно Анкара нейните военновъздушни сили неколкократно са вдигали самолети, с цел да прихванат турски военни самолети това лято. Освен това, съгласно турската страна, гръцките водачи по този метод са направили евентуално разкриване на цели на своите радари.

Турция е уведомила НАТО за тези произшествия. И Анкара, и Атина са членове на Алианса.

Говорител на Европейската работа за външна активност съобщи по-рано, че изказванията на политическото управление на Турция по адрес на Гърция и гръцкия народ провокират сериозна угриженост у Европейски Съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР