Помощник-заместник-министърът на отбраната на САЩ Саша Бейкър и заместник-министърът на

...
Помощник-заместник-министърът на отбраната на САЩ Саша Бейкър и заместник-министърът на
Коментари Харесай

САЩ и Гърция: Александруполис е стратегически за НАТО и Украйна

Помощник-заместник-министърът на защитата на Съединени американски щати Саша Бейкър и заместник-министърът на националната защита на Гърция Николас Чардалиас се срещнаха във Вашингтон , с цел да обсъдят разширението на американското военно наличие на гръцка територия, оповестиха от Пентагона, представени от АП.

" Страните споделиха отзиви по отношение на разширението на военното наличие на Съединените щати в залива Суда и на други места в Гърция като средство за усилване на поддръжката за Северноатлантическия алианс, изключително в Източното Средиземноморие, на Балканите и в Черно море, както и на южния фланг на НАТО ", се споделя в изказването.

Двете страни са " разискали значимата роля на пристанището в Александруполис за обезпечаване на благонадежден достъп до източния фланг на НАТО, изключително за подкрепяне на Украйна ".

Бейкър прикани за по-нататъшен разговор сред Гърция и Турция за понижаване на напрежението и поддържане на стабилността в Егейско море и Източното Средиземноморие, заяви Пентагонът.

През август тази година " Ню Йорк Таймс " заяви, че гръцките управляващи са разрешили на Съединени американски щати пристанището в Александруполис да се употребява като база за предпазване на тежки оръжия .

От предходната година насам количеството военно съоръжение, трансферирано от Съединени американски щати през това пристанище, се е нараснало съвсем 14 пъти.

Гърция и Турция от години са в несъгласие по въпроса за суверенитета в Егейско море. По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган предизвести Атина за съществени последствия, в случай че предизвика турските военни.

По-специално Ердоган разкритикува Гърция за това, че съгласно Анкара нейните военновъздушни сили неколкократно са вдигали самолети, с цел да прихванат турски военни самолети това лято. Освен това, съгласно турската страна, гръцките водачи по този метод са направили евентуално разкриване на цели на своите радари.

Турция е уведомила НАТО за тези произшествия. И Анкара, и Атина са членове на Алианса.

Говорител на Европейската работа за външна активност съобщи по-рано, че изказванията на политическото управление на Турция по адрес на Гърция и гръцкия народ провокират сериозна угриженост у Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР