Помощник-консулът на посолството на Сърбия Миро Лукич остана близо 20

...
Помощник-консулът на посолството на Сърбия Миро Лукич остана близо 20
Коментари Харесай

Така се прави! След трагедията в Кресненското дефиле ето кой бдя 20 часа до болничното легло на 5-г. Марко

Помощник-консулът на посолството на Сърбия Миро Лукич остана близо 20 часа до болничното легло на потърпевшото при злополуката на Е-79 5-годишно дете. При случая по-голямото му братче почина, а родителите са ранени. Помощник-консулът дошъл в хирургия на благоевградската болница вечерта в неделя, незабавно откакто бил известен за тежкия случай със фамилията от град Върбас, което катастрофира на Е-79 на път за отмора в Гърция. Началникът на хирургия доктор Димитър Димитров уведомил здравното министерство и посолството на Република Сърбия, оповестява Struma.bg.

Помощник-консулът успокоил по-малкото братче, което е в потрес от нещастието. Момченцето е с мозъчно разтърсване. Миро Лукич разговарял с него на родния му език, нахранил го и направил всичко допустимо за по-бързото му свестяване от напрежението.

Вчера в болничното заведение след трагичния случай със починалото 14-годишно момче при тежката злополука, станала завчера на основния път в региона сред Струмяни и Градешница, дойде персонално и началникът на консулския отдел на посолството на Сърбия Александър Стаматович. Той се срещна на място с събитията и здравословното положение на потърпевшото семейство. Консулът сподели, че цялата общност в Сърбия скърби, хората са осведомени с трагичния случай и оживено се интересуват.

„ Центърът на внимание в Сърбия сега е жестоката покруса и ориста на фамилията, което пострада на път за лятна отмора в Гърция, обстановката е извънредно тежка за нас, разрушен е животът на едно семейство, което загуби детето си”, сподели началникът на консулския отдел Ал. Стаматович и добави: „ Благодаря на дежурните екипи в Благоевград, които вложиха най-много старания и направиха всичко допустимо за преодоляване на тежкото им положение. Детенцето Марко на следващия ден си потегля за Сърбия, то е устойчиво и съответно, без увреждания. По знамение е без съществени пострадвания, има към момента лека болежка в крайници, уплашено е. Тази вечер, с цел да не бъде оставено самичко в болничното заведение в Благоевград, идват родственици, всеки миг чакаме да пристигна непосредствен на почерненото семейство.

Обстоятелствата към нещастието още се обясняват. Животът на това семейство се прекатурна единствено за секунди и това несъмнено доста ни разстрои, изключително мен, по тази причина и дойдох персонално на мястото. Благодаря за бързата реакция и професионализъм на цялата болница, най-много на началника на хирургия доктор Д. Димитров и на неговия сътрудник, завеждащия реанимация доктор Л. Димитров”, заключи консулът Ал. Стаматович.

Бащата на потърпевшото дете, 41-годишният Ищван Макша, е подложен на апаратна вентилация, той е със сериозна гръдна контузия, има двустранен хемопневмоторакс. Той вечерта е опериран от призован по неотложност тричленен лекарски екип. Хирурзите доктор Димитров, доктор Копанаров и доктор Нешев са направили животоспасяваща интервенция за преодоляване на вътрешния кръвоизлив от раздран далак и черен дроб. Предстои му повторна хирургична намеса, само че би трябвало да преминат 48 часа.

„ Ако положението на пациента разрешава, ще бъде превозен с реанимобил за болница в Белград, разговаряхме по тази тематика с консула, осведомено е и здравното министерство в Сърбия, следва му дълготрайно лекуване за преодоляване на тежките политравми”, разясни началникът на хирургия доктор Д. Димитров.

Съпругата му Дравка е сложена на апаратна вентилация в реанимацията на „ Пирогов “, тя е с фрактура на три шийни прешлена, осъществена е намеса за преодоляване на травма на бедро. В момента се прецизира дали ще се извърши неврохирургична намеса. Провежда се лекуване и на лицево-челюстната й контузия.

Предстои превозване и на натрупа на починалото 14-годишно момче за родния му град в Сърбия.

Състоянието на другото потърпевшо семейство – Мария и Мариян Маркови от София, и 9-годишният им наследник, е устойчиво, те остават за лекуване в МБАЛ – Благоевград.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР