Помощник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл настоя

...
Помощник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл настоя
Коментари Харесай

САЩ: Ако Прищина е отговорна за неуспеха на диалога със Сърбия, трябва да плати цената

Помощник-държавният секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси Дейвид Хейл настоя през днешния ден пред косовското държавно управление да анулира въведените през ноември 100-проценови мита за сръбски артикули, като предизвести, че Прищина ще би трябвало да заплати цената, в случай че продължи да носи отговорност за крах на разговора с Белград, съобщи Танюг.

Хейл сподели, че това е било основното обръщение на Съединени американски щати на днешните му против в Прищина с президента, премиера и ръководителя на Народното събрание на Косово, само че отхвърли всички спекулации за утежняване на връзките сред Косово и Съединени американски щати.

Хейл даде през днешния ден изявленията за три косовски медии, фокусирайки се върху разговора сред Белград и Прищина, който би трябвало да приключи с " взаимно признание на двете страни ", съобщи Българска телеграфна агенция.

В изказване след срещата с Хейл косовският министър председател Рамуш Харадинай сподели, че Косово е готово за продължение на разговора с Белград, само че " за признание на Косово в съществуващите граници ". Той прикани Сърбия да се върне на масата на договаряния и да беседва по всички нерешени въпроси, в това число свободната търговия.

Косовският президент Хашим Тачи заяви във Facebook, че тематика на срещата му с Хейл е била политическата обстановка в Косово, евроатлантическото му бъдеще и двустранното съдействие сред Косово и Съединени американски щати. В диалога било наранено и продължаването на разговора със Сърбия като опция за реализиране на " взаимно признание и участие на Косово в Организация на обединените нации ".

Дейвид Хейл е последният американски делегат, заел се с изглаждане на връзките на Белград и Прищина. Ден по-рано той посети Белград.

Косовският министър председател Рамуш Харадинай отхвърля американските апели за анулация на митата, като декларира, че те ще бъдат анулирани, когато Белград признае косовската самостоятелност и спре де пречи на участието на Косово в интернационалните организации.

Сърбия декларира, че няма да взе участие във водените с посредничеството на Европейския съюз договаряния за нормализиране на връзките с Косово, до момента в който 100-процентните мита не бъдат анулирани.

Сърбия не признава независимостта на някогашната си област Косово, оповестена през 2008 година /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР