Помощи за деца 2024 г. – какви са промените?За основните

...
Помощи за деца 2024 г. – какви са промените?За основните
Коментари Харесай

Помощи за деца 2024 г. – какви са промените?

Помощи за деца 2024 година – какви са измененията?

За главните промени в региона на семейните  помощи за деца  предвиждани от 1 януари 2024г., оповестяват от .  Тези помощи се дават в пари или в натура за поддръжка на фамилии с ниски приходи за развъждането на техните деца.

През 2024г. се резервира размерът на детските надбавки на същите равнища. Така за едно дете ще се получават 50лв. Сумата за две деца е 110лв., за три деца – 165лв., за четири деца – също 165лв., като за всяко последващо дете помощта за фамилията пораства с 20лв. Размерът на детските надбавки за близнаци остава 75 лева на дете, колкото беше и до момента.

Променят се кръгът от фамилии, които имат право на фамилни помощи. До в този момент се изискваше оптимален приход за детски надбавки от 510 лева приход на човек от фамилията.  Новият предел за детски надбавки за 2024г. е 710 лева приход на човек. Влизат в действие спомагателни условия за приемане на детски надбавки за хората с приход от 710.01 до 810лв. Те ще получават 80% от нейния размер.

От МТСП напомнят, че за пресмятане на прихода за детските надбавки се включва цялостния приход на фамилията.

За 2024г. ще се изплащат по-високи детски надбавки за развъждане на деца с увреждания. Те не са променяни от 2015г. Дете с над 90% степен на увреждане ще получава 1180 лв., дете с увреждане от 70 до 90% увреждане – 570 лв., а дете с увреждане от 50 до 70% – 450 лв. на месец.

Социалният министър Иванка Шалапатова съобщи, че с 400 млн. лева ще се усили бюджетът на обществената сфера следващата година, съгласно плана на финансовото министерство. Тя уточни, че с изключение на на размерите на детските надбавки за деца с ТЕЛК, е планувано завишение и на разноските за обществените услуги за тези деца като повече на брой услуги в дневни центрове, логопеди и други експерти.

Размерът на компенсацията за развъждане на дете до 2-годишна възраст и за развъждане на дете до 8-годишна възраст на бащата (осиновителя) остава без смяна – 780 лв.. Паричните компенсации при неизползване на спомагателния заплатен отпуск за развъждане на дете до 2-годишна възраст се изплащат в размер на 390лв. – 50 на 100 от 780 лв..

Правителството усили фамилните помощи за самотни майки отглеждащи деца до 3 годишна възраст от 99 лв. на 181,44 лв..

Размерът на облекчението за деца за 2024г. е според от броя им, като за едно ненавършило пълноправие дете е 6000 лв. (сума за приемане до 600лв., когато през годината са получени приходи, обложени с 10 на 100 налог ), за две – 12000 лв. (сума за приемане до 1200 лева.), а за три и повече – 18000 лв.. (сума за приемане до 1800лв.).

Размерът на данъчното облекчение за деца с увреждания е 12000 лв.. (сума за приемане до 1200лв.).

За прилагане на данъчните облекчения за деца в период от 30 ноември до 31 декември 2023г. би трябвало да визиите на работодателя си:
  и/или), както и копие на годно решение на ТЕЛК/НЕЛК на детето.писмена декларация, че все още на подаването ѝ пред работодателя няма подлежащи на наложително събиране обществени отговорности или че за данъчната година ще подавате годишна данъчна декларация.
За прилагане на данъчното облекчение за деца няма подоходен аршин. То може да се употребява единствено от единия родител в фамилията. Сумата, която се изплаща, съставлява възобновяване на към този момент импортиран налог върху приходите, което значи, че родителят би трябвало да е имал облагаеми приходи през 2023 година

В случай, че работодателят откаже да одобри декларацията родителят не губи правото да получи възобновяване на сумата и може да го направи при започване на 2024 година, като подаде пред НАП  по член 50 от ЗДДФЛ.

Размерът на еднократната помощ за раждане на дете през 2024г. се усилва с 50%. За първо дете тя е 375лв., за второ дете е 900лв., за трето – 450лв. и за всяко последващо по 300лв.

Майките могат да трансферират използването на отпуска за бременност и раждане след 6-я месец от раждането на детето освен на бащата, само че и на бабите и дядовците, при изискване, че те работят по трудово или служебно правно отношение.

Същото право имат осиновителките, които употребяват отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст.

Бабата или дядото, на които е трансфериран отпускът, имат право на обезщетение от Национален осигурителен институт, до момента в който детето навърши 1 година. Размерът му е 90% от междинния им застрахователен приход за последните 24 месеца.

Парламентът реши отпускът по майчинство да може да се употребява и от бабата или дядото след навършване на шестмесечна възраст на детето.  Това стана след приемането на второ четене на  разпореждания от удължителния закон за бюджета, с които се трансформира Кодексът на труда.

Еднократна помощ от 300 лв. за възпитаници, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас през образователната 2024/2025г. Помощта е за всички възпитаници, без значение дали учат в държавно, общинско или частно учебно заведение.

Парламентът реши еднократната помощ да се дава на всички възпитаници в начална степен на обучение, както и в осми клас. Това стана с приемането на промени в Закона за фамилните помощи за деца. До предходната година еднократната помощ се даваше единствено на деца, записани в първи и осми клас. За образователната 2023-24 година тя също беше 300 лева

Помощта се изплаща на два пъти, като 50 на 100 от нейния размер се изплаща след влизане в действие на заповедта за отпущането ѝ, а остатъкът се изплаща при започване на втория образователен период, в случай че детето продължава да посещава учебно заведение.

Финансовата поддръжка оказва помощ на родителите да закупят без усложнения част от главните принадлежности и облекла, нужни за учениците. Тя се получава в случай, че детето живее непрекъснато в страната и не е настанено за развъждане отвън фамилията. Предоставя се и за възпитаници, настанени в фамилии на родственици и близки и в приемни фамилии, както и на настойник/попечител.

Без рентабилен тест от 1 януари се дават и месечни помощи от 200 лв. за развъждане на дете до една година и месечни помощи за деца до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст, когато децата се отглеждат от техните самотни осиновители.

Всички нужни документи за приемане на фамилни помощи за деца може да видите на следния линк:
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР