Помощ в борбата с рака. Днес в Института по молекулярна

...
Помощ в борбата с рака. Днес в Института по молекулярна
Коментари Харесай

Откриха център с най-съвременни микроскопи в БАН

Помощ в битката с рака. Днес в Института по молекулярна биология на Българска академия на науките беше открит Център с най-съвременни микроскопи. С тях ще се изследва въздействието на разнообразни медикаменти, в това число и антиракови препарати върху човешката клетка. Центърът е един от двайсетте в Европа. Уредите в него са на стойност 3 млн. лв. и са финансирани от държавното управление и разнообразни фондове.

Знаете ли, че с цел да се получи човешки организъм една клетка би трябвало да се раздели 30 трилиона пъти. А че човешкото тяло има 200 типа кафези и даже да живеем " като ангели " всяка клетка получава над 70000 увреждания за един живот. Затова те би трябвало да се следят и учат, с цел да се бори сполучливо медицината с заболявания като рак, Айцхаймер и Паркинсон. Новите микроскопи на Института по молекулярна биология ще вършат тъкмо това - с тях ще се учат живи кафези от човешкия организъм.
Доц. Стойно Стойнов, Институт по молекулярна биология: Да може да се види по какъв начин, да кажем, антиракови препарати работят върху човешкия организъм, върху човешката клетка.
Институтът изследва PARP- инхибиторите. Те са огромната вяра за битката с рака и са свързани с поправката на ДНК. В момента се търсят нови PARP- инхибитори, за което ще оказват помощ микроскопите.
Ива Угринова, шеф на Института по молекулярна биология: И най-много може би ще се разкрие механизма, за какво след известно време тези инхибитори стопират да работят и раковата тъкан развива устойчивост. Това са все значими моменти и се надявам нашите сътрудници да могат да дадат отговор.
Учени от цяла България и Европа ще могат да употребяват микроскопите. За в бъдеще тук се надяват да печелят от своето ноухау и със средствата да разширят Центъра.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР