Помощ, социалните ме обслужват! 4 месеца ходене по мъките за

...
Помощ, социалните ме обслужват! 4 месеца ходене по мъките за
Коментари Харесай

Институциите си прехвърлят топката за хората с увреждания

Помощ, обществените ме обслужват! 4 месеца вървене по тъгите за чифт ортопедични обувки Лудница с базата данни на Агенцията за хората с увреждания
Според Правилника за използване на Закона за интеграция на хората с увреждания Агенцията за обществено подкрепяне употребява информацията, която Агенцията за хората с увреждания дава в 3-дневен период след регистриране на лицата в регистъра. Дирекциите " Социално подкрепяне " изпращат всеки месец на Агенцията за хората с увреждания списък на приемо-предавателни протоколи и копия от тях за предоставените медицински произведения на хората с увреждания. А АХУ реализира надзор за съблюдаване на критериите и условията за даване на медицински произведения, помощни средства, съоръжения и уреди.

Затова „ Марица ” насочи запитвания към двете институции, които ръководят и управляват обезпечаването на медицински съоръжения с пари от страната, дали имат данни за възможни злоупотреби с тези средства и съответно по проблема с жалбата до „ Марица ”.

Две седмици по-късно сбитият отговор от Агенцията за хората с увреждания гласи, че след направена инспекция в Регистъра на лицата, предоставящи медицински произведения за хора с увреждания, се открило, че „ Национален алианс за интеграция и политики за здраве и деен живот - Горна баня “ не е вписан в Регистъра и няма издадено Удостоверение. „ За страдание, останалите въпроси не са от компетентността на АХУ.

АХУ упражнява надзор върху активността единствено на вписаните

в Регистъра търговци на дребно с медицински произведения ”, гласи още той.

Агенцията за обществено подкрепяне пък отговори на в. „ Марица ” с изложение на кардиналното състояние в границите на нейните пълномощия:

„ С Постановление на Министерски съвет №60/23.04.2018 година са признати промени и допълнения в Правилника за използване на Закона за интеграция на хората с увреждания (ППЗИХУ), които са в действие от 01.07.2018 година От тази дата са избрани нови медицински условия за разпределяне на целева помощ за разработване на ортопедични обувки и е изменен механизмът на погашение на осъществени целеви помощи за разработване, покупка и ремонт на помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения (ПСПСМИ). Лицата с увреждания подават заявление-декларация в дирекция „ Социално подкрепяне “ по сегашния си адрес, към което ползват медицински протокол от ортопедо-травматологична ЛКК или експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК, съпроводени със задание за разработване на изделието, проформа фактура и протокол от производител, вписан в регистъра по член 35, алинея 1 от Закона за интеграция на хората с увреждания. Регистърът е обществен и се поддържа на електронната страница на Агенцията за хората с увреждания.

При отпусната целева помощ за разработване на ортопедични обувки лицата получават 2 екземпляра на заповед, в които е посочен определеният от тях производител и отпуснатите средства за разработване на изделието. Единия образец дават на посочения в заповедта производител, вписан в регистъра на АХУ, а другият остава за тях.

Отпуснатата целева помощ следва да се осъществя в 3-месечен период

от датата на съобщаване на заповедта на лицето.

След приключване на експлоатационния период изделията се издават въз основа на първичните медицински документи, удостоверяващи потребността от тях. В случай на неосъществена целева помощ е належащо лицата да подадат ново заявление-декларация, към което би трябвало да приложат двата екземпляра на заповедта.

Проверката по съответния проблем откри следното: В ДСП-Пловдив през септември е подадено заявление-декларация за разпределяне на целева помощ - разработване на ортопедични обувки по поръчка от родител на правоимащо дете, с приложена проформа фактура от компания „ Национален център за протезиране и рехабилитация - Горна баня ”. Издадена е заповед за разпределяне на целевата помощ през октомври 2018 година В края на ноември родителят е подал ново заявление-декларация, като е приложил проформа фактура от различен производител и двата екземпляра на заповедта от октомври, защото помощта не е била осъществена.

На 04.12.2018 година е издадена нова заповед за разпределяне на целевата помощ за разработване на ортопедични обувки за детето ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР