"Помощ! На балкона има ранен чужденец." Този сигнал постъпва на

...
"Помощ! На балкона има ранен чужденец." Този сигнал постъпва на
Коментари Харесай

Защо в Литва не искат чужденците

"Помощ! На балкона има ранен чужденец. " Този сигнал постъпва на телефона на незабавната помощ в Литва. Мъжът, подал сигнала, споделя още, че вижда пушек от прилежащото жилище. Когато полицията и екип на спешна помощ идват, в действителност откриват на балкона ранен мъж и едно мъртво тяло. Друг мъж на прилежащия балкон е с прорезни рани, написа "Дойче веле " (Deutsche Welle).

Това се случва в Каунас - втория по величина литовски град. Драмата се разиграла в горящо жилище на третия етаж в 9-етажна постройка от времето на социализма. Скоро полицията открива и обвинен: украински строителен служащ. След запой с други украинци сред тях избухнала препирня за пари, която приключила с кървава баня и пожар.

В Литва, където убийствата са необичайност, казусът провокира необятен публичен интерес. Но тук не става въпрос толкоз за убийството на един украински гастарбайтер, що се касае за бъдещето на Литва и нейната еднаквост.

Ситуацията в прибалтийските републики много наподобява на тази в България – демографската рецесия и емиграцията слагат бизнеса в мъчно състояние, заплатите са ниски, а локалните хора са срещу задграничните служащи и имигрантите.

Населението понижава

През 1991 година, когато Литва става независима страна, напускайки Съветския съюз, популацията й е 3,7 милиона души. Днес то е спаднало до 2,8 милиона и продължава да понижава. От 2004 година, когато Литва беше призната в Европейски Съюз, доста литовци напущат страната в търсене на по-добре платена работа в чужбина. Най-предпочитаните от тях дестинации са Англия, Ирландия, Норвегия и Германия. Според някои социолози, до 2050 година популацията на страната ще се стопи до 2 милиона души. В другите балтийски страни картината е същата.

Бизнесът към този момент реагира на тази наклонност - пробва се да притегля служащи от Украйна и Беларус. Особено след анексирането на Крим от Русия през 2014 и поради спора в Източна Украйна броят на гастарбайтерите от тези две страни непрекъснато нараства. През първото полугодие на 2018-а броят на украинците, получили краткотрайно позволение за престояване в Литва, се е нараснал с 50 % по отношение на същия интервал на предходната година. От Беларус също са пристигнали с 20 % повече хора, при руснаците нарастването е с 8 на 100.

Само че доста чужденци работят в страната и без публично позволение - като 38-годишния украински теляк Ярослав, който постоянно пътува като "турист " до литовската столица Вилнюс. Пред Дъждовни води той споделя, че за един час масаж в Литва можел да изкара до 70 евро, само че даже и да вземал по10 или 20 евро на час, това отново били положителни пари за него.

Да се върнат емигриралите литовци?

И тъкмо в това са състои казусът, споделя Ларинас Качиунас, народен представител от дясноцентристката опозиционна партия "Съюз за отечеството " - литовските християндемократи. "Гастарбайтерите подбиват заплатите. Те правят действия, които биха могли да извършват и литовците. Само че нашите сънародници напущат страната, с цел да си търсят щастието някъде в Норвегия или Англия ", възмущава се той.

"Гастарбайтерите подбиват заплатите ", счита Ларинас Качиунас

С това не е съгласна Неря Путинайте, професор по филисофия във Вилнюския университет и някогашна зам.-министърка на науката и образованието. "Няма научни данни, които да потвърждават, че украинците и беларусите лишават работните места на литовците ", споделя тя и напомня, че литовците напущат страната от 15 години, откогато тя е в Европейски Съюз, т.е. когато в страната към момента не е имало никакви украинци. Путинайте не има вяра емигриралите литовци в миналото да се върнат. Тя отбелязва също, че като цяло литовците не желаят прекомерно доста чужденци в страната си.

Защита на идентичността

Същия нрав имат и доста други нации в Централна и Източна Европа, които в предишното са били потискани и са се приучили да оказват опозиция. А това кара литовците през днешния ден по-добре да пазят своята еднаквост и държавност, споделя социологът Владас Гайдис. Той обаче е уверен в едно: в случай че в страната нахлуят доста мигранти от страни отвън Европа, това ще накара Литва да направи завой към националсоциализма. С това са съгласни също консервативният народен представител Качиунас и демократичната философка Путинайте.

Този сюжет обаче е малко евентуален. "Хората от Средния Изток и от Африка намират живота в Литва за прекомерно недопечен - студено е, обществените заплащания са ниски, съвсем няма общности, с които тези хора да живеят. Има единствено няколко ресторанта, предлагащи ястия от тяхната кухня ", споделя под сурдинка чиновник на вътрешното министерство. Защо тогава да идват при нас, се пита той.

Засега не наподобява тематиката да поляризира литовците. Но в случай че страната продължи да губи човешки запаси поради по-добрите стопански условия в други страни, тематиката може и да влезе в дневния ред на политиците.

Литва: Ние сме Г-точката на Европа

България все по този начин се топи, до момента в който Европа се усилва поради мигрантите

България: Един век обратно - три пъти повече деца

Централно разузнавателно управление на САЩ: България е втора по смъртност в света

Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР