Помощ! Детето вдигна температура! Как да действаме? – интервю с

...
Помощ! Детето вдигна температура! Как да действаме? – интервю с
Коментари Харесай

Д-р Кристин Генкова: Детето вдигна температура! Как да действаме?

Помощ! Детето подвигна температура! Как да действаме? – изявление с доктор Кристин Генкова от ВИТА

приключва Медицинския университет София през 2019 година Специализира Педиатрия в Клиниката по педиатрия към УМБАЛ Александровска в София. От месец май 2021 година е част от екипа на База 2. Член е на Българския лекарски съюз. Има участия в национални конгреси и семинари по педиатрия.

Д-р Генкова, кои са аргументите за повишение на телесната температура?

Повишаването на телесната температура е естествена реакция, с която организмът цели заличаване на причинителите на инфекции, попаднали в него, като вируси, бактерии, паразити и така нататък На процедура, тя е удобно събитие, което подкрепя вярното развиване и напредък на бебето и детето. Причини за нарасналата телесна температура при децата могат да бъдат постваксинална реакция, претопляне, дехидратация, някои медикаменти и доста други разнородни фактори.

Каква е естествената телесна температура на бебето? А на детето?

Нормалната телесна температура при бебетата варира от 36.5 до 37.5 градуса по Целзий според от мястото на премерване. Измерена ректално стойност до 38 градуса по Целзий се смята за естествена. При по-големите деца нараснала е регистрираната аксиларно (под мишницата) температура над 37.2-37.3 С.

Какъв термометър би трябвало да използваме и има ли разлика в измерванията?

Аз персонално предлагам потреблението на електронни термометри, контактни или не, които са бързи и точни. На пазара има много разновидности според от мястото, където ще измерваме температурата. Различаваме външно (в региона на подмишницата, челото) и вътрешно премерване (под езика, ректално и в ушите).

Обикновено естествените стойности при така наречен „ вътрешно премерване “ са по-високи с към 0.5 градуса по Целзий, както се регистрира при ректалното премерване.

Коя температура се счита за висока?

Измерена над 38 градуса по Целзий температура се дефинира като нараснала. Когато термометърът покаже стойност над 38.5 градуса по Целзий при външно мерене, температурата се смята за висока.

Кои са признаците на детето, които ни навеждат на мисълта, че то има температура и че би трябвало да я измерим?

Обща изнемощялост, безапетитие, унесеност, зачервяване в региона на лицето са най-честите предвестници или директни индикатори, че детето е повишило температура. Понякога при повдигане на по-висока температура е допустимо и посиняване на крайниците, което е много стресиращо за множеството родители, само че е естествена реакция на организма.

До каква стойност на температурата не трябва да употребяваме лекарства?

Аз предлагам да се въздържаме от даването на медикамент до 38, по опция и до 38.5 градуса по Целзий.

Кога не е нужно да се обръщаме към педиатъра?

Обикновено децата покачват температура вечер, когато по-трудно може да бъде извършена консултация с педиатър. Съветът ми към родителите, без значение от цената на температурата, е да не се паникьосват.

Мит е, че високата температура безусловно провокира спазъм. Важно е да сме осведомени, че не е редно да лекуваме температурата, а повода за нея. В множеството случаи тя е разследване от вирусна зараза. Тогава непосредствена среща с доктор не е нужна.

В тези обстановки тя би помогнала на организма да се оправи с инфекцията и при най-честия сюжет отшумява единствено с даването на температуропонижаващи и противовирусни средства.

При какви стойности на термометъра би трябвало да потърсим доктор?

За мен не цената е определяща за търсене на лекарска помощ, а продължителността. Редно е да посетите педиатъра си, в случай че детето не може да смъкна посредством температуропонижаващо средство високата температура за повече от час и половина. Както и когато температурата е съпроводена с повръщане, диария, кашлица или различен обезпокоителен за Вас признак.

Как можем да облекчим положението на детето в домашни условия и да свалим високата температура?

Разбира се, преди всичко е редно да имаме другите предлагани на пазара температуропонижаващи средства в домашната си аптека. Аз, да вземем за пример, отстранявам много време в пояснение на пациентите си какво и по кое време могат да употребяват, в какви шпации и при какви стойности.
Добра процедура е и външното отнасяне с хладък душ или компреси с хладка вода в региона на челото, сгъвките на ръчички и крачета. 
Изключително значима е и положителната хидратация посредством предоставяне на течности през устата, главно за по-големите дечица, които не се хранят най-вече с кърма или мляко.

Какви са затрудненията от високата температура?

Дехидратация - в случай че температурата продължи прекомерно дълго, детето не приема течности и/или повръща или има диария, вероятността от това затруднение е огромна.
Гърч - на процедура гърчът не е непроменяемо затруднение на високата температура. То е комплицирано и рядко събитие, което не зависи от цената или продължителността й.

Как действаме, в случай че детето получи спазъм?

Най-важното нещо е да запазим успокоение. В обстановка на спазъм не би трябвало да посягаме към устата, да се опитваме да вадим или задържаме езика. Редно е да сложим детето да легне встрани, задържайки го в тази позиция. Това ще защищити от аспирация. Обикновено гърчът отминава за няколко минути, даже секунди. Независимо от продължителността, е редно да потърсите лекарска помощ. Обикновено след един спазъм експертите дават обширно указания и медикамент, с който да се купира идващ възможен подобен.

През какъв брой време би трябвало да мерим температурата на болното дете?

Ако сте дали температуропонижаващо средство, би трябвало отново да премерите стойностите не по-рано от 40-50 мин по-късно. Обикновено родителите усещат по кое време детето им покачва температура. То става по-неспокойно, плачливо, от време на време и сънливо.

За какви признаци би трябвало да следим, до момента в който детето има висока температура?

Силна изнемощялост до неконтактност, несъразмерна унесеност и отвод от банкет на течности. 
Важно е да следим също и за съпътстващи недоволства като мощна болежка в главата, кашлица, зной, болежка в гърдите и корема и така нататък

Децата постоянно подвигат температура късно следобяд или вечер. Как да действаме, в случай че вечерта, когато персоналния доктор не е на работа, детето е с висока температура? Родителите изпадат в суматоха по какъв начин ще протече нощта…

Обикновено, стига да не е съпроводено с други тревожни за родителя признаци като кашлица, зной, болки в корема, главата и гърдите, температурата без значение какъв брой висока е, може да бъде овладяна и в домашни условия посредством температуропонижаващи средства, компреси и банкет на задоволително течности.
От изключителна значимост е да запазим успокоение, да не прекаляваме с даването на медикаменти и да не мерим температурата прекомерно постоянно. Нерядко тя може да спадне даже и без спомагателна помощ.

Какви типове лекарства постоянно би трябвало да имаме в домашната аптечка или при пътешестване с дете?

На първо място постоянно давам скица за потребление на няколко разнообразни типа температуропонижаващи, според от възрастта на детето.
На пазара има положителни артикули, които са незаместим асистент за рехидратация. Винаги предлагам родителите да се заредят с няколко бройки. 
Пробиотикът също е скъп при път, каквото са и средствата срещу повръщане. 
При дечица, които имат податливост към чести респираторни инфекции предлагам взимане на тъй наречените инхалатор и според от потребностите им съответен медикамент.

Как стои въпросът с храненето и пиенето на вода в този интервал?

Безспорно значим е приемът на течности. Аз поучавам родителите да не насилват детето да се храни. Когато организът се почувства добре, и апетитът ще се върне.

Как можем да се свържем с вас при потребност от обзор или консултация?

Във ВИТА постоянно може да намерите педиатър, имаме и Детски стационар, на в База 1 и База 2 могат да ви ориентират или просто може да запишете час през.

 
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР