Помолих народните представители да внесат текстове за отпадането на продуктовото

...
Помолих народните представители да внесат текстове за отпадането на продуктовото
Коментари Харесай

Ангелкова: Помолих да се внесат текстове за отпадане на продуктовото зониране

" Помолих народните представители да внесат текстове за отпадането на продуктовото зониране. Сега се надявам с създаването на Наредбата за статута на националните курорти, да залегнат всички детайли, които са значими за действието на всеки един народен курорт ". Това сподели пред публицисти в Народното събрание министърът на туризма Николина Ангелкова във връзка признатите на второ четене промени в Закона за туризма, предава Българска телеграфна агенция.

Министър Ангелкова разяснява, че наредбата следва да бъде подготвена в границите на шест месеца, а отпадането на продуктовото зониране, се е наложило поради неяснотите, които би породило въвеждането му.

" Нашите национални курорти сега, в който са създавани, не са предвиждали такова зониране, въпреки и то продуктово, би изисквало спомагателни действия, свързани с устройството на територията ", разяснява Ангелкова. По отношение на наредбата, министърът изясни, че в нея са закрепени главните права и отговорности на всички субекти, които ще работят на територията на националните курорти. Ангелкова ги дефинира като " лицето " на българския туризъм и изясни, че това е най-важната смяна, която се вкарва със законодателните промени.

Министърът разяснява и противоречивите промени, свързани с отдаването чартърен на жилища и места за настаняване през онлайн платформи като Airbnb. " Между първо и второ четене се наложи да бъде избран извънредно лек режим на регистрация на жилища и стаи за посетители, които бяха изведени в обособена категория клас " В ", сподели Ангелкова и разяснява, че по този начин режимът на регистрация ще бъде омекотен.

Относно предлагането общините да реинвестират част от средствата, постъпили като доходи от националните курорти, назад в тях, Ангелкова сподели, че досега те не са изразходвали съвсем никакви средства за тях, а в това време се явяват един от главните източници за доходи в бюджета от туристически налог. С това предложение в границите на бюджета, който имат, общините ще могат да влагат назад средства в курортите по решение на Общинския съвет, заключи министър Ангелкова. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР