Помолена да коментира с две думи направеният избор на Иван

...
Помолена да коментира с две думи направеният избор на Иван
Коментари Харесай

Атанаска Дишева: Една дума стига за избора на главен прокурор - предрешен

Помолена да разяснява с две думи направеният избор на Иван Гешев за основен прокурор, членът на Висш съдебен съвет арбитър Атанаска Дишева бе сбита: " Предрешен. Една стига ". Припомняме, че Дишева се оказа основна настояща фигура в днешното съвещание на Висш съдебен съвет, откакто с нея и Гешев избухна скандал - какъв е той и каква е позицията на де факто новия основен прокурор, можете да си припомните в този материал!
Пояснявайки пред публицисти изложената от нея позиция при гласуването на кандидатурата на Гешев, тя изрично съобщи, че не е говорила политически. " Изобщо не намирам говоренето си за политическо ", сподели тя и изрази неразбиране от неодобрителните реплики към казаното от нея по време на съвещанието. " Не знам за какво се счита както от господин Гешев, по този начин и от другите членове на съвета, че когато се приказва в негова поддръжка, това не е политическо говорене по едни и същи тематики, а противоположното - когато се приказва срещу неговата кандидатура или позициите, които той показва или вижданията, които има по едни или различен въпроси - това към този момент е политическо говорене ", добави Дишева. 
" Има съгласно мен процедурни нарушавания, в детайли се аргументираха, те бяха възприети от президента; има и възражения всъщност по отношение на качествата на претендента, които за мен са свързани с неговите знания, съществени конституционни правила, правила, които са общи освен за българската правова страна, а и за правовите общества въобще и с невъзможността му да ги ползва на процедура, което е демонстрирано освен в последните няколко месеца, а няколко години в общественото пространство с негови изяви и държание ", изясни тя.
В отговор на журналистически въпрос по какъв начин би работила с новоизбрания основен прокурор, в случай че президентът подпише указа за назначението му, Дишева без съмнение съобщи, че би трябвало да може да работи с него и посочи, че е работила с предходния основен прокурор. " Аз се считам за експерт, макар изказванията за противоположното и за политически нюанси в моята работа или в изказванията ми. Когато става въпрос за професионални въпроси, с каквито се занимава Висш съдебен съвет – за мен не би имало проблем, стига да не продължат бруталните закани, каквито аз през днешния ден получих няколко и от господин Гешев, и от министъра на правораздаването, а индиректно и от други членове на Съвета ", сподели още Дишева.
Пояснявайки за какво през днешния ден се е почувствала застрашена, Дишева посочи: " Защото сега съм член на Висш съдебен съвет и има още съвсем 3 години до края на мандата, а преди този момент бях арбитър във Върховен административен съд и имам право да се върна там след края на мандата. Никога не съм заявявала, че искам да напусна работата си като арбитър, нито да напусна Висш съдебен съвет, а през днешния ден без мотив и съответна причина господин Гешев съобщи, че от мен ще стане прелестен общински консултант ".
Дишева напомни, че по време на съвещанието съвсем буквално е цитирала неговите думи, казани в почивката преди гласуването и разяснява, че недоумява за какво е решил, че тъкмо общински консултант би трябвало да стане. " Преди това сподели, че ме чака блестяща политическа кариера. Можеше да вземем за пример да каже, че бих могла да стана депутат или министър, или някаква друга политическа фигура, само че препращането към общинския консултант съгласно мен беше препращане към кариерата на един някогашен към този момент арбитър, който не мълчеше ", добави Дишева, визирайки Методи Лалов. Според нея това бил подтекста на репликата на Гешев, направена в коридора в почивката.
Ето какво сподели Дишева във връзка друга имитация към нея – от министъра на правораздаването, обвързвана със брачна половинка ѝ: " Упреците, че брачният партньор ми е бил или е член на партия " Да, България " започнаха през април 2017 година, безусловно на третия или четвъртия ден, откакто подадох заявление за кандидатстване в процедурата за избор на членове на Висш съдебен съвет. Към оня миг брачният партньор ми беше член на " Да България ", прекрати участието си в средата на м. май, което, по негови изказвания, е обвързвано тъкмо с прекратяване на упреците за политическа активност към мен. Две години и половина по-късно, както през днешния ден сте чули, министърът на правораздаването попита дали брачният партньор ми е съумял в изборите за общински консултант от листата на " Да, България ". Той не се е кандидатирал от тази листа в този момент и не е член на тази политическа партия от повече от две години ".
Дишева показа, че възприема като форма на опасност ваденето на една и съща тематика, нямаща нищо общо с дебата – каквато е брачният партньор ѝ. " Членството в политическа партия на брачен партньор или съжител въобще не би трябвало да съставлява никакъв проблем за професионалното развиване на който и да било ", безапелационна е Дишева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР