„Помогнете на изоставения екипаж, Ние не сме роби, семействата ни

...
„Помогнете на изоставения екипаж, Ние не сме роби, семействата ни
Коментари Харесай

Украински моряци бедстват на арестуван кораб във Варна

„ Помогнете на изоставения екипаж, Ние не сме плебеи, фамилиите ни страдат” – с тези апели 20 украински моряци от задържан край Варна транспортен съд излязоха на митинг поради неналичието на пари и хранителни запаси.

Плавателният съд дошъл в корабостроителния цех във Варна предишния май, само че ремонтът бил преустановен поради липса на заплащания. Повечето от членовете на екипажа не са получавали заплати към този момент цяла година.

„ Семейството ми вкъщи с 2-годишно дете изнемогва – пристигнали са от банката да разказват имуществото, може да изгубя жилището си поради неплатени комунални услуги”, споделя електромеханикът Юрий Кукил. Старши механикът Ярослав Ярославов е получил единствено една заплата за 12 месеца, споделя, че до неотдавна са били без храна и ток.

Собственик на кораба е офшорна компания. Според адв. Христо Радев незареждането на кораба е метод притежателят да изгони екипажа и по този начин да не им заплати заплатите.

От Морска администрация са уведомили Украйна и Кипър, под чийто байрак е съдът. „ Функциите на страната... да го задържим – да му кажем " ти няма да го експлоатираш този транспортен съд, вследствие на което ще търпиш загуби... В този случай не е по този начин обаче, тъй като никой не бърза да го експлоатира”, признава Валентин Енчев от организацията.

Един от избавителните разновидности е моряците да получат 4 заплати от застрахователя и да се приберат в родината. Така обаче те биха се отказали от останалите пари.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР