Помня как аз минавах по този път. Кандидатстването за ясла

...
Помня как аз минавах по този път. Кандидатстването за ясла
Коментари Харесай

Абревиатурата, която разплаква родители

Помня по какъв начин аз минавах по този път. Кандидатстването за ясла и детска градина в София. Най-мечтаният банкет! Не знам какво е детето ти да бъде признато в Харвард и в СУ с мечтана екзотична компетентност от ранга на Японистика, само че знам какво е да броиш точки, да следиш записаните деца в твоя регион, да пренареждаш детски градини до последно и да не спиш по цяла нощ от нерви преди всяко класиране.

Дъщеря ми по този начин и в никакъв случай не бе призната в ясла. Това се оказа недостижима цел. Живеехме в Лозенец, а там почти два блока деца се борят за едно място. Четири години по-късно обстановката не се е трансформирала. 

Електронната система бе въведена от администрацията през 2008 година – тогава Йорданка Фандъкова беше зам.-кмет на София – и още тогава претърпя срив, така като възникнаха сериозни механически проблеми. Това също не се е трансформирало и до през днешния ден. 

Целият минал месец беше белязан от трусовете в новата Информационната система за обслужване на детските заведения и подготвителните групи в учебните заведения (ИСОДЗ и ПГУ).

Тя струва на софиянци няколкостотин хиляди лв., само че се срина още при стартирането си през март, а 2 месеца по-късно се провали и класирането.

Днес в 17 ч. под цивилен надзор (тоест в наличието на родители) ще се организира дълго чаканото класиране. Резултатите ще бъдат оповестени след 18 ч., като няма избран краен период, т.е. всички изнервени родители може да се наложи да изчакат и до на следващия ден.



Проблемите със системата този път не бяха един и два. Още при отварянето на функционалността за записване всичко се срина. Имаше апели да се изчака с въвеждането на данните на децата, до момента в който се изчистят техническите засечки. 

След това обществените мрежи се наводниха с постове на родители, които не могат да сменят адреса си, не могат да вкарат другите деца в фамилията, изключително в случай че са от разнообразни родители, или пък не им излизат данните, които са били посочени при предходно кандидатстване. 

После пък системата беше ненадейно отворена, откакто към този момент бяха завършили записванията.

Това се случи, защото при инспекция на декларираните критерии за класиране в детска ясла, детска градина и подготвителна група в учебно заведение е било открито, че при част от профилите липсват декларирани Общи критерии за банкет, съответно – заявяването/ потвърждаването на адрес, който родителят желае да употребява при класирането. 

От Столична община оповестиха, че с оглед на това, в системата е създаден маркер в профила на детето, описващ изчезналите критерии за повече изясненост. Това наложи системата да бъде отворена още веднъж. Обяснението – родителите са позволили голям брой неточности при вписване на кандидатурите.

Но след като толкова профили са били сбъркани, проблемът не се ли корени в самата система, а не в потребителите? 

Резултатът от повторното отваряне бе отсрочване на деня за класиране, както и митинг на родители. Какво се случи след митинга? Отговор намираме в обявата на една от майките, участвали на срещата с зам.-кмета на София с ресор цифровизация Генчо Керезов, която се случи вследствие на родителското неодобрение. 

Според нето нарушаването на календара за дейностите и събитията, натрапен с разпоредба на Следствен отдел към окръжна прокуратура, надлежно – неспазването на периодите за затваряне на системата и осъществяване на класирането, се е случило с протокол от общо заседание на работната група.

Според родителите подобен протокол не може да анулира или промени разпоредба, която е по-висш нормативен акт, затова това не е законосъобразно. Появиха се апели да се включат адвокати с мнение може ли да се съди Следствен отдел към окръжна прокуратура на база на това мнение и какво е належащо да се предприеме.

Има и още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР