Помните пролетните месеци, когато с одобрение при едни и съпротива

...
Помните пролетните месеци, когато с одобрение при едни и съпротива
Коментари Харесай

Шведски модел с балкански шев

Помните пролетните месеци, когато с утвърждение при едни и опозиция при други, се обсъждаше така наречен шведски модел. Сега към този момент няма потребност - всички сме в шведския модел. Само че в случай че карантинният зависеше от дисциплинираност и бе признато, че ще удари по стопанската система, с цел да резервира здравето, шведският зависи от потенциала на здравните системи. При нас обаче няма проблеми - нито сме имали стопанска система, нито опазване на здравето, нито дисциплинираност повече от месец - където и да пипнеш, създаваш огромна заплаха. Единственото, за което може да се хванем и " хвалим ", е че имаме ранна смъртност - отчайващият демографски " избавител " против ковид. 
Кантарджиев, Борисов, Балтов и доста други започнаха да повтарят необичайно нещо - спазвайте, споделят, трите " Д " - Дистанция, Дисцплина и Дезинфекция. От изключително състояние с голям брой правила, най-после се стигна до едни три " Д " -та. 
Трите " Д " -та са нещо като лятно благопожелание, здравното " по живо по крепко ". Оттук насетне нищо по-умно не може да се измисли, ето ти един слоган за осъществяване и се оправяй. Поне до наесен, след това ще забележим. Премиерът бе споделил през май, че при над 100 инфектирани дневно, още веднъж ще се стягат ограниченията. Оказа се друго: при над 100 инфектирани получаваш дядовската повеля за трите " Д " -та. Като минат 200 - отново трите " Д " -та. При 1000 - давай с трите " Д " -та и каквото стане, умерено, дядовото. Само не идвай при дядо на посетители, че ми е ясно с тия три " Д " -та накъде отива работата. 
Има и още нелепеци: по какъв начин вирулентността на вируса спадала или смъртността сякаш маааалко поспаднала. Два дни по-късно се оказва - абе май не спада, май малко по този начин ни се стори. Първоначално: всичко е под надзор, ние ги знаем къде са тези огнища, те са местни, държим им юздите. После: огнищата се разпръснаха из цялата страна, нищо локално няма в цялата работа. 
Зад тази обстановка обаче стои друго - безспорната неспособност освен на България, а на съвсем всяка друга страна, изобщо да поеме повече стопански провали. Месеците на изолираност не можеха да създадат нищо повече, с изключение на да дадат време - за създаване на противовирусни препарати, за подготовката на лечебните заведения, за възможни първи очаквания за ваксина. У нас дадоха време единствено за едно: да се разразят теориите на конспирацията и да стане ясно, че целият този звук е дълбока и международна офанзива в опит на Бил Гейтс да чипира непослушните - като най-комичното в теорията е, че тя даже допуска нещо, което от дълго време се случи - смарт телефонът е съвършения чип, от който по подигравка на нежеството да напишеш, че се страхуваш, че ще те чипират. 
Не желая да отчайвам феновете, които в действителност се пробват да вдървен какво става и се доверяват на страната, само че абревиатурата на всичко сега изобщо не са трите " Д ", а Конституционен съд - " Кот стане ". Надеждите не са в щабовете, нито в Борисов, а в това доцент Мангъров да се окаже прав, който, въпреки и да не попада в листата с публични лица, е видът мислене, който публично се следва. Той се следва и поради всеобщата отмалялост от ограниченията, които в никакъв случай няма да се повторят по същия метод. Шведският модел с балкански тегел - това следва. 
Може да се патентова. 
 
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР