Помните ли тази снимка? В началото на септември 2015 г.

...
Помните ли тази снимка? В началото на септември 2015 г.
Коментари Харесай

Помните ли тази снимка?

Помните ли тази фотография?

В началото на септември 2015 година служител на реда намира безжизненото телце на дете, удавено и изхвърлено от вълните на брега на морето. Това е Айлян Курди. 3-годишното дете е една от жертвите бежанци. Родителите му се пробват да го избавят от гибелта в Сирия, само че той я намира във водите на Средиземно море. Снимката потресе света и отприщи лавина мнения на състрадание и апели за смяна.

Днес такава няма. Две години след гибелта на Айлян 8 500 души са последвали ориста му, демонстрира статистика на Организация на обединените нации. Част от тях са починали, други се водят изчезнали. Това са единствено опиталите се да стигнат Европа през Средиземно море, а не всички жертви. Мнозина намират гибелта си в пустинята, още преди да стигнат лодките. За други тези плавателни съдове се трансформират в лодки на гибелта, потопени от тежестта на двойно множеството си пасажери от тези, които биха могли да превозят релативно несъмнено.

4 337 бежанци са починали или изчезнали от септември 2016 година до през днешния ден, до момента в който са опитвали да стигнат Европа по море. Повечето пътуват по трафикантските канали от Либия за Италия, от Турция за Гърция и от Мароко за Испания. Други 4 185 са починали през предходните 12 месеца, от 1 септември 2015 година до края на август 2016 година

С други думи всеки ден по 11 души губят живота си.

Минимум. От Организация на обединените нации предизвестяват, че жертвите може да са повече - гибелта на изчезналите мъчно се удостоверява. Но дали са 8 хиляди, 10 хиляди, 15 хиляди в действителност не е най-същественото. От уютните европейски домове гибелта е просто число, единствено статистика.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР