Помните ли с какво властта, оглавявана от Бойко Борисов, няколко

...
Помните ли с какво властта, оглавявана от Бойко Борисов, няколко
Коментари Харесай

Обещания ли? Лъжи на търкалета

Помните ли с какво властта, ръководена от Бойко Борисов, няколко години оправдаваше неистовото си предпочитание за предоставяне на концесия на летище София? Основният мотив бе, че част от парите, платени от концесионера, ще отидат за избавяне на " БДЖ - Пътнически транспорти ". През януари 2018 година някогашният към този момент министър на превоза Ивайло Московски сподели, че когато страната получи след подписване на контракта към 480 млн. лева вноска от бъдещия концесионер, ще ги пренасочи незабавно за избавяне на закъсалото държавно дружество. Ако се върнем обратно, можем да прочетем стотици изказвания, с които бе пропагандирана концесията на летището, макар апела на опозицията тя да не се прави. Аргументът на властта - единствено по този начин можело да бъде оздравено държавното пътническо железопътно сдружение, което е на дъното във всяко едно отношение и сега има минимален брой пасажери от 50 година насам. Междувременно през юли тази година консорциумът " Соф Кънект " бе определен за концесионер на летището, въпреки договорът да не е подписан, поради обжалване на процедурата от другите претенденти.

Тези дни обаче опашатите неистини на властта започнаха да се разплитат и да стават все по-прозрачни. Специално тази с пишман оздравяването на БДЖ лъсна от изявление на сегашния министър на превоза Росен Желязков. За друго шменти-капели пък разбрахме от имитация на премиера Борисов към американската посланичка Херо Мустафа. Но по този начин е с това държавно управление - целите им бързо се менят, в случай че изобщо ги има, като най-често са единствено на думи, едвам излъжат гласоподавателите преди следващия избор.

От думите на Желязков пред БТВ се разбра, че в действителност парите от концесията на летището изобщо няма да бъдат вложени - както бе в поръчката, в подобряването на положението на БДЖ, което не може да си извършва графика поради липса на локомотиви. Министърът изплю камъчето, че предлагането е с пари от концесионната вноска да погасят отговорности на БДЖ към страната. Той чака това да се случи през първите 3 месеца на 2020 година след изговаряне на Комисия за защита на конкуренцията (което стана пред ден) и вероятно на Върховен административен съд, стига да няма връщане на процедурата.

По неговите думи първичното заплащане на концесионера ще бъде към 550 млн. лева От тях властта планува със 196 млн. лева да бъдат платени борчове на БДЖ към страната, отпуснати за погасяване на отговорности към кредиторите на компанията. И толкоз.

Нито стотинка няма да се употребява

за възстановяване на положението на пътническите жп транспорти. Властта споделя, че ще даде тези пари на БДЖ, само че сдружението ще й ги върне. Тук напира един въпрос, който не е единствено към министъра, тъй като той е относително неотдавна, само че ГЕРБ държи властта към този момент десетилетие. След като железницата към този момент няма задължения, за какво е в плачевно положение? Явно казусът не в борчовете, а в неприятното ръководство.

Има и ново пет към средствата от концесията. Освен БДЖ, на " клона " изненадващо се оказва и Националната компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ). Желязков оповестява, че страната ще си прибере посредством средства от концесията още 208 млн. лева, отпуснати на НКЖИ за национално съфинансиране на железопътните планове, изграждани с европейски средства. Уж 500 млн. лева щяха да бъдат дадени за възобновяване на пътническите транспорти, а тя каква стана...

Иначе, по закон постъпленията от концесионни такси и хонорари

би трябвало да постъпват в Сребърния фонд,

който подсигурява пенсионната система. За да се обезпечат обаче пари за незабавното избавяне на БДЖ, каквито бяха поръчките на властта, Народното събрание гласоподава първата такса от концесията на летище София да бъде предопределена за железопътния превоз. Това, което ръководещите обаче на процедура готвят, с думи елементарни значи, че 404 млн. лева (общата сума от отговорностите на БДЖ и НКЖИ) ще отидат непосредствено в държавния бюджет. И защото не са планувани като доход, те ще се водят като бюджетен остатък, с който държавното управление ще разполага, без да се постанова да се регистрира пред Народното събрание. Господа ръководещи, май ни излъгахте за следващ път, а? БДЖ беше използвано,

с цел да се превъртят едни пари,

без да влязат в приходната част на бюджета. И по този начин парите от концесията на летище София нито са за възстановяване на БДЖ, нито за Сребърния фонд, те отиват за безотговорно харчене от държавното управление. Ще бъдат разпределяни от властта, както й е угодно.

Другата забавна тематика - желанието на властта да даде в допълнение милиони за удълбочаване на методите към пристанищните терминали в региона на Варна, с цел да можели да влизат по-тежки кораби. Досега единствено пристанище Топлоелектрическа централа " Езерово " (собственост на Топлоелектрическа централа " Варна ", следено от почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган), е оповестило капиталовите си планове за преобразяване на остарялото въглищно пристанище на електроцентралата в такова за зърнени и контейнерни товари. През лятото шефът на " Топлоелектрическа централа Варна " Данаил Папазов разгласи, че сдружението има интерес към обработка на зърнени товари, тежки корабни горива, битум, асфалт и олио. Малко по-късно проработи зърненият терминал на пристанище " Езерово ".

Министърът приказва за 350 млн. лева общо за Варненския, Белославския залив и така нататък И отхвърля това да се прави, с цел да послужи на

частния интерес на Топлоелектрическа централа " Варна "

Целта била пристанището да стане по-атрактивно. В пристанище Бургас за 17 година било драгирано (удълбочавано) три пъти повече. Това се правело за отбрана на един огромен инфраструктурен план. А по този начин! Защо обаче чак в този момент ръководещите се сетиха за пристанище Варна? През 2012 година българското държавно управление трябваше да отбрани всички свои коридори и пристанища, които да бъдат включени в първостепенната европейска транспортна мрежа (TEN-T). Тогава министър председател също бе Борисов, само че управляваният от него кабинет не отбрани пристанище Варна и то отпадна от главната трансевропейска мрежа. От българските пристанища само това в Бургас бе включено. Ако пристанище Варна беше част от главната TEN-T мрежа, и автомагистрала " Хемус " щеше да бъде включена, и парите за строителството й щяха да бъдат европейски. Както и всички средства за рационализация на пристанището можеха да дойдат от Кохезионния фонд на Европейски Съюз. Глупавата и недалновидна политика на държавното управление е явна. Затова е забавно за какво тъкмо в този момент властта се загрижи за удълбочаването на пристанище Варна?

И за похлупак - при започване на седмицата чухме една " забавна " имитация от Бойко Борисов към новата американска посланичка Херо Мустафа, която бе качил в джипа си, до момента в който правеше ревизия по строителството на газовата връзка с Гърция. Та до момента в който той се хвали с " Всичко това го градихме ние - нашето държавно управление ", Мустафа го репликира, че е значим и Коридор номер 8, свързващ България с Македония и Албания. Борисов обаче я отряза с: " Хемус " ми е най-важна ".

Премиерът по традиция не се тормози да прави спорни изявления, това, за жалост, важи и за значими тематики и планове. До 2009 година държавното управление на Сергей Станишев подписа няколко съглашения, свързани с интермодалния Коридор номер 8, свързващ Адриатическо и Черно море, в това число от министрите на Италия, Албания, Македония и България. След 2009 година по тази тематика имаше тотално безмълвие. За да се появи тя още веднъж по време на нашето председателство на Европейски Съюз през м.г. Тогава Борисов разгласи Коридор 8 за приоритет. Но още веднъж ни излъга. Защото в края на българското председателство към главните европейски коридори се оказа включена единствено частта от Адриатика към Средиземноморския кулоар - т.е. да стигне до Албания, само че не и Коридор 8. По гледище на българското държавното управление в поддръжка на гръцкото ние даже повдигнахме въпроса за приоритетността на коридора " Sea2Sea ", който е паралелен на Коридор 8 и даже го блокира. Мина председателството и никой даже и не загатва Коридор 8, без значение, че имахме ангажимент. И се стигна до такава степен американският дипломат да подсеща Борисов, че Коридор 8 не е единствено от български интерес. Той обаче съобщи, че го интересува единствено " Хемус ". Е, за какво, откакто го интересува доста тази автомагистрала, той не съумя да я включи в главната TEN-T мрежа. Нали и тогава отново той беше министър председател? Нали се хвали, че е другар с всички министър председатели? Бойко, прегръщаш ги и ги целуваш, само че би трябвало и работа да вършиш.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР