Помните ли ресторанта на Миташки от култовия български филм „Оркестър

...
Помните ли ресторанта на Миташки от култовия български филм „Оркестър
Коментари Харесай

Всички са във възторг: Легендарен ресторант заработи отново край Созопол! СНИМКИ

Помните ли ресторанта на Миташки от паметния български филм „ Оркестър без име “? Повече от 60-години заведението съществува на първичното си място край Созопол и към момента е измежду най-посещаваните по Черноморието, написа Флагман бг.

Първото си име – Далян „ Чайка “, емблематичното мястото възстановява едвам преди 3 години, откакто е реновиран и върнат към живот от новите си стопани.
 Далян „ Чайка “ край Созопол възроди 60-годишна традиция
В средата на предишния век, причина за ненадейното му прекръстване става историческата аудиенция на първия съветски космонавт Юрий Гагарин.

След неговото посещаване през 1966 година името е заменено на Далян „ Гагарин “ и в продължение на десетилетия заведението пази загатна за галактическия си клиент.

През 90-те години мястото бива занемарено и стопира да действа.

Юрий Гагарин подарява на далян "Чайка " своя фотография с подпис. Фотосът е към момента част от интериаора на паметното заведение

От крайморския ресторант взеха решение да издигнат завесата над една илюзия, която потегля от всеобщото, само че неправилно потребление на думата „ далян “, като име на заведение.

„ Това не е име на географско място или „ капан “, в който се сервира риба купена от някъде.

Неправилно е и да се назовава жаргонно „ даляната “, както е известно да се използва в последно време “, показаха възмущението си концесионерите на Далян „ Чайка “ край остарелия път на Созопол.

Пред Флагман.бг стопаните на обекта дадоха подробна формулировка на рибарския термин.

„ Далян е неподвижно морско оборудване за индустриален лов на риба.

Състои се от мрежи, ситуирани отвесно във водата перпендикулярно на брега и е един от най-щадящите способи за улов съществуващи в света.

Рибата, която влиза в даляна не се наранява от куки, и не се заплита в мрежи, а остава обградена като в басейн и в естествената си среда, по този начин се резервират усетът и качеството й досега на подготвяне “, обясниха в детайлности притежателите.

Далянът работи целогодишно, от там можете да си вземете прясна риба с килограми когато и да е на годината

Днес заведението към емблематичния приморски обект още веднъж отваря порти.

На 1-ви март „ таляна “, както го назовават риболовците, открива сезона на прясната цаца, попчета, кефал, карагьоз, калкан, минокоп, морска лястовица, спари и въобще цялата палитра от обичаните ни черноморски риби.

На пръв взор, ранното отваряне на сезонен обект, може да се вижда необичайно на мнозина, само че от Далян „ Чайка “ обясниха решението си :

„ Самият далян работи целогодишно. През последния месец, до момента в който освежавахме и ремонтирахме заведението, непрестанно пристигаха хора, които питаха дали работим.

Върнали сме повече от 60 индивида за тази седмица, това е и повода да преместим датата за отваряне на 1-ви март “, издадоха тайната от кухнята.

Освен с постоянно прясната и разнообразната черноморска риба, далян „ Чайка “ очарова посетителите и с идиличната си атмосфера.

Необятната морска простор, спокойствието и уединената локация притеглят като с магнит всички, които жадуват да избягат от забързаното си всекидневие.

Трудно е да се каже кое доставя по-голямо наслаждение на гостите райското кътче в непосредствена непосредственост до морето или вкусната морска храна. Навярно съчетанието и на двете наслаждения трансформират в събитие визитата на далян „ Чайка “.

Всяка година хиляди хора от цялата страна и не малко чужденци идват, с цел да попият от романтиката и спокойствието на това магнетично място. Сред постоянните гости са и артистите от кино шлагера „ Оркестър без име “.

Мария Кавърджикова и Георги Мамалев са чести посетители и всяко лято, най-малко по един път, се завърнат още веднъж на една от обичаните си снимачни площадки.

Мария Кавърджикова е чест посетител на далян "Чайка " и на драго сърце театралничи за нимка с посетителите на заведението

Адресът на Далян „ Чайка “ е ул. Виа Понтика 112 Созопол. Резервации към този момент се одобряват на 087 618 7788.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР