Помните ли последното си преместване? Онова, в което помолихте приятелите

...
Помните ли последното си преместване? Онова, в което помолихте приятелите
Коментари Харесай

Ако искате да получите по-лесно помощ от другите, избягвайте тази грешка

Помните ли последното си пренасяне? Онова, в което помолихте приятелите си за помощ и им предложихте 20 лв., с цел да реалокират огромния диван от всекидневната ви? Е, по-добре не правете това повече. Човек би си помислил, че в обществото, в което живеем през днешния ден, компенсацията за отделеното време и сила е хубаво нещо. Но в действителност – грешите. Нека забележим за какво.

Обезценяване на връзката

Вярвате или не, доста хора си задават въпроса „ Колко коствам? “, когато някой се опита да ги компенсира за направената от тях услуга. Чудят се – задоволително ли им бе платено. А и няма какво да се лъжем – огромна част от хората не считат, че печелят това, което в действителност заслужават. Подобна отплата е и стъпка обратно във взаимоотношенията. Безкористните действия измежду фамилията, приятелите и сътрудниците са един от крайъгълните камъни на построяването на здрава връзка. Ние демонстрираме любовта си, когато сме отсреща във значими моменти, без каквито и да е упования, без да желаеме нещо в подмяна.

Изследванията също показват някои много забавни неща. Дан Ариели – поведенчески икономист – организира изследване измежду студентите в своя лицей. Той ги изправя пред следния избор. Или да вземат 10 $, с цел да реалокират един диван, или да го създадат като услуга. Оказва се, че множеството избират последното. Мисловният развой стартира да разкрива претекстовете за заплащането. Само 10 $ ли им костват тяхното време и старания? Подценяват ли ги? Струва ли си да отделят време за това?

Изграждане на известност

Много хора правят услуги, тъй като това им печели репутацията на благ и великодушен субект. За дребните бизнеси да вземем за пример е от извънредно значимо значение да са публично ангажирани. Да провеждат благотворителни организации, да поддържат значими за хората дела и така нататък По този метод те се разрастват извънредно бързо, защото ние, хората, имаме навика да поддържаме сходно държание.

Предай нататък

Много хора пък желаят просто да сторят добър жест. Най-малкото – поради възприятието на задоволство, което неизбежно ще последва. А какво да кажем за тези, които в действителност са изпатили? Те са доста по-склонни да оказват помощ на другите, в случай че някой преди този момент към този момент ги е дарил с добрина и обич и им е оказал помощ да се изправят на краката си. Много организации с нестопанска цел са построени точно върху тази концепция. Когато ние самите сме изпитали обич и добрина, изцяло естествено е да желаеме да ги споделим с останалите.

Да, значимо е да спрем да желаеме обезщетения, когато оказваме помощ на обичаните си хора. Не би трябвало обаче да се трансформираме и в изтривалки. Никой не желае да бъде употребен. Здравите връзки се основават на осъществяването на взаимни услуги. В тях хората се поддържат един различен. Постоянно.

Източник: LifeHack

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР