Помните ли от лятото за израелски тийнейджъри, които откриха златно

...
Коментари Харесай

Археолозите изследват праисторически хора и различни цивилизации в земята на Израел |


Помните ли от лятото за израелски младежи, които откриха златно богатство? Момчетата участваха като доброволци в археологически разкопки в региона на Явне, в централната част на Израел. И таман те се натъкнаха на близо кг 24-каратови златни монети от преди 1100 години. Повечето от 425-те монети с общо тегло 845 грама са датирани от ранния ислямски интервал, когато районът на Централен Израел е бил част от Абасидския халифат.

Невероятният късмет и триумфът на младежите дават опция на археолози и историци да изследват живота през така наречен златен интервал на исляма. Сред монетите, които са съхранени непокътнати през вековете в глинен съд, има и дребни златни слитъци, сечени от византийския император Теофил, което съгласно учените е рядко доказателство за връзките сред двете империи, които по това време си съперничат.

Почти всеки ден в осведомителния поток на международните медии се намира място за истории за значими археологически находки в Израел. В страната има десетки археологически площадки, източник на голям брой скъпи находки за разнообразни столетия и исторически събития. Древната земя на Израел е била територия на доста нации, култури и страни през вековете, а израелски и международни археолози, и откриватели възвръщат историята от праисторическия човек до през днешния ден въз основа на находките.

дава отговор за антиките и археологическите площадки в страната, за разкопките, за съхраняването, проучването и опазването на всички антични съкровища и антики, намиращи се в Ерец Израел.

През 2018 година при археологически разкопки в региона на Кесария в Северен Израел бяха открити златни монети и обеци, за които се смята, че са от преди 900 година Ръководителите на експедицията Петер Генделман и Мохамед Хатар, тогава обявиха пред медиите, че най-вероятно находката е обвързвана със завладяването на града от кръстоносците през 1101 година, считано за едно от най-драматичните събития в града през Средновековието.



В региона на Кесария в Северен Израел бяха открити златни монети и обеци, за които се смята, че са отпреди 900 година Снимка: StateofIsrael

Миналата година, че са разкрили в град Акра секрети тунели, издигнати от рицарите тамплиери, евентуално, с цел да реалокират златото подземен до своята " Кула на съкровищата ". Старият град на Акра е обект на международното завещание на ЮНЕСКО. Градът в Галилея се загатва още в Библията. Археологическите разкопки там от началото на 90-те години на предишния век разкриват под земята проход, водещ до крепостта на рицарите тамплиери от 13 век. Останките от града на кръстоносците, датиращи от 1104 година до 1291 година, са добре непокътнати и могат да бъдат прегледани. Археолозите откриха и останките от обилната крепостна централа на воините.



Миналата година археолози оповестиха, че са разкрили в град Акра секрети тунели, издигнати от рицарите тамплиери. Снимка: StateofIsrael



Старият град Акра в Галилея, който се загатва още в Библията, е обект на международното завещание на ЮНЕСКО Снимка: StateofIsrael

Учените постоянно откриват в Израел исторически доказателства за древен истории. през април тази година хвърлят светлина върху метода на живот и социално-политическите процеси в региона на града на Исус към 70 година Ръководителят на проучването Кен Дарк разказва в книга, че жителите на Назарет може да са се опълчили на Рим по време на протест през към 70 година сл. н.е., копаейки пещери като скривалище от римските бойци. Откритите при разкопките находки свидетелстват, че хората в Назарет по това време не са възприели в бита си римските обичаи, а употребявали съдове от варовик, материал, считан за чист от юдейските религиозни закони по това време.

През август митичното библейско населено място, където се счита, че Исус е правил чудеса. Според Библията е домът на апостолите Петър, Андрей и Филип и точно там Исус нахранва 5 000 души с две риби и пет хляба, върви по водата и оказва помощ на слепец да прогледне. Учените попадат на находката след повече от 30-годишен труд.

Сериозните археологически проучвания на територията на сегашен Израел стартират още през 15-и век. Първата по-значима научна разработка на античните находки в Израел е на ориенталиста Адриан Релан. " Palaestina ex monumentis veteribus " е оповестена през 1709 година Американският теолог Едуард Робинсън разгласява първото топографско проучване на региона, откакто го посещава през 1838 година Лейди Хестър Станхоуп и подхваща първите модерни разкопки в Ашкелон през 1815 година През 1850 година французинът Луи Фесилиен дьо Соси също провежда разкопки.

През 1985 година в региона на Ашкелон стартира археологическа експедиция, водена от Лорънс Стейджър. На площадката, на дълбочина от към петнадесет метра, има голям брой артефакти от ханаанци, филистимци, персийци, елини, римляни, византийци, кръстоносци.

Синагогата Бейт Алфа от византийско време е открита от израелски археолози при започване на предишния век. Построена през 5-и век, с мозаечен под. Надпис на арамейски свидетелства, че мозайката е от ръководството на император Юстиниан Първи. Всяка от трите сегмента на мозайката изобразява история – кивотът, зодиак и жертвоприношението на Исак. Дванадесетте имена на зодиака са на иврит.

са друга изключителна археологическа площадка в Израел. Пещерата Мисия е открита от група антрополози и археолози от университетите в Хайфа и в Тел Авив. През 2007 година учените попадат там на находка, която евентуално е първият прочут праисторически човек отвън Африка. Учените откриват каменни принадлежности и скотски кости от преди 250 000 години. През януари 2018 година е открит откъс от челюст на ранен човек с осем зъба.

- Мемфис от Набатейското царство е разгласен за обект на международната завещание на ЮНЕСКО през 2005 година Разкопките там попадат на най-голямата находка от монети, намирана в миналото в Израел – 10 500 сребърни монети в бронзов съд, датиращи от 3- и век. Мамшит е най-малкият от набатейски градове, открити при разкопки в Негев – Авдат, Хауза, Шивта, само че е най-добре непокътнат и възобновен. На площадката са открити оживели съвсем непокътнати цели улици, голям брой набатейски здания с дворове и тераси. Повечето от постройките са издигнати в късния набатейски интервал, към 2 век, откакто царството е анексирано от Рим през 106 година



Монетите, открити в земите на Израел. Видео: Israel Antiquities Authority

е една от най-значимите археологически площадки от бронзовата и желязната ера. Учените работят там от 1997 година

Сред доста други находки през 2007 година археолозите попадат на следи от най-стария в света пчелин – 30 цилиндрични структури от глина. Те били в двора на архитектурен комплекс, опустошен в края на 10 и началото на 9-и век преди новата епоха, при ръководството на царете Давид и Соломон.

също е обект от международното завещание на ЮНЕСКО от 2005 година Смята се, че археологическата площадка е мястото на библейския град Беер Шева, за който се счита, че е учреден от еврейските племена към 10 век прочие н.е. Според Библията кладенците на града са изкопани от Авраам и Исаак при заселването им по тези места.

Археолозите са разкрили също камък с гравирани персонажи с рога, както и статуетка на жена, държаща тъпан. Това е първата открита огромна цитадела от кралството на Гешур от този интервал, което се е разпростирало до Сирия.

Само преди седмици се натъкнаха на Голанските възвишения на цитадела, датираща от преди 3 000 години и построена от съдружници на цар Давид. Укреплението е издигнато с базалтови камъни. Ръководителят на разкопките Барак Цин разкри част структурата, която беше показана на медиите, ситуирана върху повърхност от към 1 000 квадратни метра.

Археолози, работещи в Израел, сервираха и една от най-любопитните вести от последните дни, като с находките си.

А една от най-сензационните вести, която чака към момента потвърждението на историци и археолози, е интерпретацията на находка от края на предходната година край Йерусалим. Там бе открит античен храм, в който може би са се съхранявали 10-те божи заповеди. При експедицията археолозите са датирали храма отпреди 3 100 години. В него е открита плоча с надписи от Стария завет, под който учените допускат, че може да се намирали плочите с 10-те божи заповеди, преди да бъдат положени в кивота. Храмът се намира в античното населено място Бейт Шемеш.

Доктор Зви Ледерман, археолог от университета в Тел Авив, сподели пред израелските медии: " Това е един от редките случаи, при които бихме могли да слеем библейския роман с археологическата находка ", сподели доктор Цви Ледерман, археолог от университета на Тел Авив.

Публикацията се реализира в партньорство с посолството на Израел в София.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР