Помните ли Майкъл Гоув? Британският държавен секретар на околната среда

...
Помните ли Майкъл Гоув? Британският държавен секретар на околната среда
Коментари Харесай

Брекзит и сложният танц на Тереза Мей

Помните ли Майкъл Гоув? Британският държавен секретар на околната среда (министър, по български) бе един от най-близките хора на Борис Джонсън (него сигурно го помните), а двамата ръководеха акцията Leave за напускането на Англия на Европейския съюз.

А малко откакто този тандем докара до сполучлив край акцията за излизането от Европейски Съюз, увенчана с победа за лагера Leave, Майкъл Гоув се кандидатира за ръководител на Консервативната партия, изпреварвайки Борис Джонсън. Впоследствие Майкъл Гоув загуби борбата от Тереза Мей, само че преди този момент към този момент беше изгубил и другарството си с Борис Джонсън.

Именно Майкъл Гоув обаче е фигурата, която прави ронещия се кабинет на Тереза Мей към момента вероятен. Въпреки че обстановката на Даунинг стрийт 10 е повече от динамична и всичко наподобява предпоследно, най-малко по информация от последните часове, Майкъл Гоув няма да подава остава от министерския си пост (по образеца на някои негови сътрудници като Доминик Рааб и Естер Маквей).

А последното значи следното: това е вторият път, когато Майкъв Гоув избавя кабинета на английския министър-председател. Първият бе няколко месеца по-рано, когато Дейвид Дейвис и Борис Джонсън, таман в този ред и в символ на противоречие с проекта " The Chequers ", който чертаеше грубата рамка за напускането на Европейски Съюз, хвърлиха оставки.

Кой ще бъде държавен секретар на околната среда в английския кабинет, несъмнено, няма кой знае какво значение. Важното тук обаче е друго: поддържа ли Майкъл Гоув Тереза Мей? И, да, оставането му в границите на кабинета е знак за тъкмо това. Но дано да не мислим, че поддръжката за Мей е поддръжка за нейния проект. Точно това схваща добре към момента актуалният държавен секретар по околна среда.

Давайки си сметка за смисъла на Гоув, английският министър-председател е предложил точно той да оглави освободения от Доминик Рааб пост на основен договарящ за Brexit от страна на Обединеното Кралство. Информацията, която идва от медиите на острова, демонстрира, че Гоув е сложил изискване, с цел да одобри сходна оферта: опцията да промени показания от Мей проект за напускането на Англия на Европейски Съюз. Условието му обаче не е било признато, разследване на което Гоув си остава в границите на скуката и ръководството на околната среда.

А в кабинета на Тереза Мей не са доста фигурите, които могат да го разтурят или, в противен случай, да го заздравят в допълнение (успоредно с Майкъл Гоув, това са също по този начин Лиъм Фокс като знак на остарялата генерация и Саджид Джавид като емблема на новата). Докато тези тримата не са хвърлили оставки, Тереза Мей може да бъде относително спокойна.

А пък и в последна сметка откакто с напускането си Борис Джонсън, който е най-рейтинговият политик на консерваторите съгласно данните на YouGov, не съумя да провокира кадрова рецесия в кабинета на Мей, в действителност ли мислихте, че това ще успее да направи Доминик Рааб?

Но казусът за английския министър-председател не лежи толкоз в нейния кабинет, колкото в обществото, в нейната партия и в Народното събрание на страната. Това демонстрират следните данни от напълно пресния социологически сондаж на YouGov.

Първо, във връзка с обществото: 42% от английските жители не поддържат по този начин показания им проект за Brexit. На този декор едвам 19% го утвърждават, а цели 39% нямат мнение.

Второ, във връзка с партията: 41% от гласоподавателите на торите също не утвърждават въпросния проект (а съвсем по идентичен дял или одобряват проекта - 28%, или нямат мнение за него, 31%).

И в Камарата на общините, където съгласуваният проект сред Лондон и Брюксел би трябвало да мине, нещата не наподобяват добре. В рамките на представителите на Консервативна партия се чака, по разнообразни оценки, сред 20 и 60 членове на торите да не поддържат предлагането на Мей. Те са най-много от квотата на hard-Brexiteers (привържениците на корав Брекзит), от които среди към този момент се събират писма и подписи за избор на съмнение против министър-председателя (всъщност техният самобитен водач, Джейкъб Рийс-Мог, стои доста покрай Борис Джонсън, а двамата работят от ден на ден в тандем).

Но в Долната камара на Народното събрание проблемите за Тереза Мей не завършват с торите от нейната партия, защото се чака най-вероятно дребният съдружен сътрудник на консерваторите, Демократичната юнионистка партия от Северна Ирландия, също да гласоподава против по този начин показания проект. Причини не са истински: представителите на Северна Ирландия виждат в него основаване на разнообразни регулации и стандарти сред Белфаст и Дъблин, по този начин както и на вероятно граница сред двете страни (последното зависи от това ще остане ли Англия в митническия съюз дружно със Северна Ирландия).

И в случай че Тереза Мей се е надявала, че с сходен опит за soft Brexit или Brexit in name only (мек Брекзит или Брекзит единствено в името) ще успее да завоюва гласове от лейбъристите, които по този начин или другояче флиртуват с концепцията за втори референдум, то сметките й най-малко на този стадий наподобяват направени без кръчмаря: не повече от 15 представители на опозицията, ръководена от Джереми Корбин, декларират предпочитание да поддържат по този начин показания проект.

А в случай че този проект не успее да си завоюва поддръжка от болшинството в Народното събрание на Обединеното Кралство, то тогава пътят към предварителните избори става най-пряк.

Всичко това значи, че Тереза Мей е изправена пред най-голямото си предизвикателство, откогато е водач на Консервативната партия и министър-председател на Англия.

Британският министър председател би трябвало да бъде подготвен още веднъж за танц, само че този път от тези, които ще му оказват помощ да оцелее на сцената на политиката.

Междувременно ръководещото болшинство в Обединеното Кралство е изправено пред една грозна, само че също толкоз реалистична реалност. А точно, да избира кое избира: неудобствата на един мек Брекзит или катаклизмите от един корав социализъм на Джереми Корбин.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР