Помните ли Мариса Мейър, жената, оглавила Yahoo в един от

...
Помните ли Мариса Мейър, жената, оглавила Yahoo в един от
Коментари Харесай

Мариса Мейър: Netflix щеше да е по-добра придобивка от Tumblr

Помните ли Мариса Мейър, дамата, оглавила Yahoo в един от най-неудачните за това интервали в историята на компанията? През 2012 Yahoo се намира в стадий на свободно рухване. От определяща трендовете в „ дотком “ ерата, Yahoo се бори с конкуренцията на амбициозни и новаторски компании, като Фейсбук и Гугъл. Нещата наподобяват като авансово начертани за интернет динозавъра, само че очевидно е имало миг, който да даде нова посока на компанията, който обаче е бил пропуснат. През 2013 Мейър прави самоуверен ход, с който да върне Yahoo на пистата на триумфа с придобиването на микроблогинг платформата Tumblr в договорка за $1.1 милиарда Имало е по това време да бъде добита и друга компания с огромни упоритости – Netflix.

Днес сме 2023, а Мейър от шест години не е в Yahoo, само че към момента си спомня пропуснатата опция. В диалог с Tech Brew, представен от Business Insider, тя разяснява, че договорката за Tumblr може да не е била най-хубавата допустима, видяно от вероятността на времето, тъй като е било допустимо вместо блогинг платформата да бъде добит Hulu или Netflix. „ Мисля, че Netflix се оценяваше тогава на четири милиарда $, а Hulu – на $1.3 милиарда. И коя от двете компании, поглеждайки обратно във времето, щяха да са на 100 % по-добра договорка “, счита Мейър. Само три години по-късно Yahoo преоценяват цената на Tumblr на $712, когато заключават, че регистрират неправилна преценка за плануваните преди оперативни резултати на Tumblr и бъдещи парични потоци, които платформата може да им донесе. Но, както продължава тя, не това е нейната огромна неточност. Спомняйки си времето си в Yahoo, през днешния ден благосъстоятелност на американски инвеститорски фонд, най-голямото ѝ страдание се явява продажбата на дяловете на компанията в различен софтуерен колос през днешния ден – китайския Alibaba. По това време тя упреква инвесторите Карл Айкън и Дейниъл Лоеб за това, че са я притиснали да продаде дяловете на Yahoo в Alibaba – неточност, оценена през днешния ден на десетки милиарди $ пропуснати изгоди за Yahoo.

„ Понякога, сходно късогледо отношение, предизвикано от желанието за бърза възвращаемост, може да ти коства надалеч по-голяма облага “, разяснява Мейър през 2018. През 2005 компанията купува 40% от дяловете на Alibaba за един милиард $ в договорка сред един от създателите на Yahoo Джери Янг и създателя на Alibaba Джак Ма. А в този момент, от вероятността на годините, Мейър е уверена, че в случай че компанията не се е била освободила от каузи си в Alibaba, това освен е щяло да резервира независимостта на Yahoo, само че дори би я върнало по пътя на триумфа.

През 2017 Verizon придобива закъсалия бивш колос, а единствено пет години по-късно ги продава на Apollo Global Management за сумата от пет милиарда $.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР