Помните ли Lamborghini LM002, разработен в края на 70-те години

...
Помните ли Lamborghini LM002, разработен в края на 70-те години
Коментари Харесай

ОАЕ поръча страшно военно чудовище с двигател от Maserati

Помните ли Lamborghini LM002, създаден в края на 70-те години за американската войска? Квадратният звяр с V12 мотор от Lamborghini Countach стана обичана машина на арабските шейхове, написа Вести бг.

Италианците обаче по този начин и не подписаха контракт с армията, защото корпорацията AM General предложи многоцелевия HMMWV, на чиято база по-късно бе основан цивилният Hummer H1. Сега с сходен план излиза военно-промишлената група NIMR от Обединените арабски емирства.

Всъдеходът RIV (Rapid Intervention Vehicle), поръчан от арабите, само че създаден от британската компания Horiba MIRA, бе показан на оръжейното ревю IDEX 2017 в Абу Даби този февруари. Британската връзка е разрешила на редакторите от изданието Autocar да го тестват, които описват повече за автомобила.

Машината е основана за специфичните елементи и може да транспортира четирима тежковъоръжени командоси. В следствие е планувана появяването на 6-местен вид. Всъдеходът може да се транспортира с вертолет Boeing CH-47 Chinook.

Шасито на машината е стоманено, само че предният похлупак е направен от композитни материали. Очакването е без значение на четирите колела, а хидропневматичните амортисьори на британската компания Horstmann разрешават смяна на пътния луфт от 120 до 300 мм (най-ниското състояние е планувано за товарене във вертолета).

Трилитровият турбодизел V6 на VM е с мощ 300 к.с. и е взаимстван от спортния седан Maserati Ghibli. От него е взет и 8-степенният „ автомат” на ZF. Системата за задвижване на четирите колела е лично произвеждане: в случай че в Maserati за предните колела се грижи електронноуправляем съединител на Magna, то RIV разчита на непрестанно задвижване на четирите колела с истинска раздатъчна кутия и междуосев диференциал с опция за механично блокиране. Предният и заден блокируеми диференциали са дело на Torsen, както е и при американския HMMWV.

Благодарение на италианския турбо дизел, всъдеходът, тежащ 4 тона, форсира до 100 км/ч за 10,5 секунди. Максималната му скорост е 160 км/ч.

Към днешна дата Horiba MIRA е направила три прототипа RIV, два от които са подложени на тестови тествания в ОАЕ.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР