Помните ли кога генерал-майор професор-доктор ? А помните ли кой

...
Помните ли кога генерал-майор професор-доктор ? А помните ли кой
Коментари Харесай

Спомняте ли си, че яко ще измрем?

Помните ли по кое време генерал-майор професор-доктор? А помните ли кой е Мутафчийски? Питам, тъй като от дълго време е потвърдено, че изключително в България, има голям недостиг наизуст. Ако не беше по този начин, нямаше чак след 11 години да се сетим кой и по какъв начин ни ръководи. То и това към този момент забравяме, само че скоро ще си го спомним.
Ще си спомним през думите на Мутафчийски. Защото те бяха казани от човек, който доста добре си даваше сметка за нещата. На първо място – че нямаме страна. Всъщност COVID-19 добре демонстрира коя страна какъв брой е страна. За нашата – приехме в този момент да носим маски навън, при избрани условия. Само че следва да погледнем причинно-следствено на нещата.
И по този начин – повода да се разболеем е вирусът SARS-CoV-2. Въпросът е къде можем да го хванем, пипнем, глътнем и гаврътнем? Знаем по какъв начин – като го вдишаме, без значение дали от дъха на различен човек или тъй като си пъхаме мръсните ръце в устата. Та на въпроса – къде има повече хора, които са близко един до различен физически? Къде се струпват хора? При настъпващото студено време не е на открито.
Какво се случва с тестването в учебно заведение? Проследяват ли се епидемиологичните вериги там? Данни и статистика какъв брой инфектирани са открити като контактни при случай на COVID-19 в учебно заведение и детска градина има ли? А има ли надзор в огромни компании, в които работят примерно повече от 100 души? Колко инфектирани има от такива места? В какъв брой случаи е било поради неспазване на прословутите 3 " Д " - отдалеченост, стерилизация, дисциплинираност? Как е ситуацията по нощните заведения, питейните заведения, заведенията? Някаква статистика за там?
Мълчание. И като се мълчи, идва недоверието. Почват конспирациите, простотиите. Минаваме на равнище но няма подобен вирус, но има и е по-смъртоносен от всичко виждано до момента. И се губи фокусът.
А до момента в който го губим тоя фокус, ето малко статистика. За последното денонощие починаха 29 души – т.е. дневен връх. Абсолютно ясно е, че колкото повече инфектирани има т.е. разпространяване на вируса, ще се усилват и по-тежко болните. Като се усилват по-тежко болните, ще се усилват и смъртните случаи. Неверниците могат да погледнат Чехия. И там се хвалеха какъв брой добре са се справили пролетта, само че се усетиха, че морето не е до колене в края на септември. Само че през вчерашния ден към този момент имат 120 смъртни случаи и наближиха 15 000 инфектирани единствено за ден –.
Сега към този момент се опира до просветеност и отговорност. Държавата ни и в двете от дълго време е неуспех. Дано въпреки всичко вредите не са прекомерно огромни – тъй като все сме прекомерно умни, само че последни или предпоследни във всички значими ранглисти за стандарт на живот в Европа. За това сме си отговорни всички ние - само че най-много тези, които фактически имат повечко мозък в главата и които не съумяват да го употребяват по този начин, че да убедят тези с по-малко мозък.
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР