Помните ли как на един от създателите на чудесната Kingdom

...
Помните ли как на един от създателите на чудесната Kingdom
Коментари Харесай

Един от създателите на сериите по „Вещера“ обясни какво е наложило разликите между тях и книгите

Помните ли по какъв начин на един от основателите на чудесната Kingdom Come: Deliverance му се наложи преди време да влиза в пояснителен режим поради неналичието на чернокожи в играта? Действието на Deliverance се развива през междинните епохи, в Бохемия, и въпросът е… оставам класифицирането му на вас. Дали сте от тези, които имат вяра в световния спад на IQ коефицента или не, е ваш избор, обстоятелствата са обаче такива, че хората от XX век в никакъв случай не биха се вързали на демагозите от XXI век. Дали това е било и повода сериите на Netflix по „ Вещера “ да са показали много по-опростено от това, което прави Андржей Сапковски с книгите си? Генеративни или географски разлики са били аргументите за това? Отговор на един подобен въпрос неотдавна дал изпълнителният продуцент на The Witcher Series Томек Багински пред полското издание „ Газета виборча “ (преведено на британски от Redanian Intelligence).

Друга полска медия, Game Pressure, привежда това, че сериите на Netflix по „ Вещера “ непрекъснато са подложени на критика от поляците (а евентуално и освен от тях), поради това, че те се разграничават доста от книгите на Сапковски – прекомерно опростени са, липсват значими детайли от тях. Именно с това неодобрение е обвързвано и част от изявлението на „ Газета виборча “ с Багински. Той изяснява, че измененията тук са оправдани и са деликатно премислени от основателите на телевизионната акомодация.

„ Когато едни серии се вършат за голяма маса от фенове с друг опит, намиращи се в разнообразни точки на света и огромна част от тях са американци, тези опростявания не просто получават смисъл. Те са нужда. Болезнено е за нас и за мен също, само че по-високата степен на нюансираност и трудност ще има по-малък обсег, няма да доближи до някои хора. Понякога това може да отиде прекомерно надалеч, само че се постанова да вършим тези решения и да ги одобряваме “, споделя Багински.

„ Когато става дума за сходни планове, колкото по-млада е публиката, толкоз по-незначителна е логиката на сюжета. Подобни хора са израснали с TikTok и YouTube, те са привикнали да скачат от видео на видео. Публиката се трансформира. Тя не е към този момент като… Всичко се трансформира. Виждам това забързване на процесите. Яцек Дукай написа за това в книгата си „ След сюжета “. Ние се отдръпваме от логично-следствената верига на причина-следствие, от линейната форма на роман. Този жанр на ревю, който е сходен на оня, който може да открием в книгите. Когато стане дума за шоу поредност, колкото по-млада е публиката, толкоз логиката на сюжета е по-маловажен за нея “, продължава той. Багински споделя също по този начин и опита му да придвижи на Запад Hardkor 44, негова неосъществена история за варшавското въстание по време на Втората международна война.

„ Получих в подмяна същото блокиране в разбирането, когато показах преди години Hardkor 44 и се пробвах да обясня, че е имало въстание против Германия. Но руснаците са били отвъд реката, а на страната на германците е имало също бойци от Унгария и Украйна. За американците, това беше изцяло неясно. Прекалено комплицирано. Понеже те са израснали в друг исторически подтекст, където всичко им е уредено: Америка е постоянно положителната, останалите са неприятни. И няма каквито и да е затруднения “, приключва той.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР