Помните ли испанската пенсионерка, която през 2012 г. доброволно се

...
Помните ли испанската пенсионерка, която през 2012 г. доброволно се
Коментари Харесай

След 500 г. агнецът от Гент прогледна с човешки очи

Помните ли испанската пенсионерка, която през 2012 година непринудено се нагърби със задачата да реставрира фреска от 1890 година с облика на Исус и направи Божия наследник на маймуна? Подобен случай в този момент провокира учудване в (и извън) Белгия. Само че вместо пенсионерка-доброволка, тук е действал цялостен екип скъпоплатени реставратори. И вместо по фреска от края на XIX век в локална черква, те са работили върху „ Поклонението пред Мистичния агнец “ от 1432 година - централната част на най-значимото произведение на Ян ван Ейк, фамозния олтар в Гент. 

Резултатът от реставрацията на една от най-прочутите творби на изящните изкуства е разказан като “шокиращ за всички ”, вгледали се в „ извънредно човешките очи “ на овцата, написа „ Гардиън “. Той стана обект на подбив и в обществените мрежи по целия свят.

Олтарът в Гент, рисуван от Ян ван Ейк - евентуално под управлението на по-големия му брат Хуберт - през 1432 година за катедралата " Сен Баво ", е един от шедьоврите на международната живопис и се счита за първото огромно произведение на изкуството, в което са употребявани маслени бои . От епохи неговият централен панел, озаглавен " Преклонението пред Мистичния агнец ", представя скромна овца (агнецът Божий), принасяна в жертва като знак на Исус Христос.

Но както оповестява изданието Smithsonian,  през 1550 година втора група художници са рисували върху овцата и нейният първичен, проникващ непосредствено в душата взор, е останал прикрит за близо пет века . Сегашната реставрация на стойност милиони евро разкрива оригиналното изражение на чифтокопитното. И то е " обезпокоително хуманоидно ", както оповестяват медиите - новото агнешко лице има по-големи, по-жизнени очи и по-отчетлив розов нос.

" В ранната нидерландска живопис не сме виждали нищо сходно ”, споделя ръководителката на реставрацията Елен Дюбоа.

Специалистите от Кралския институт за културно завещание в Белгия са употребявали хирургични скалпели и микроскопи, с цел да отстранен остарялата багра „ милиметър по милиметър “, с цел да разкрият още по-старата истинска овца.„ Няма думи, които да показват резултата “, споделиха те в изказване на уеб страницата на кралския институт. „ Освободени от дебелите пластове на пожълтелия лак и по-грубите покрития, можем да открием майсторството на художника в цялостната му виртуозност.

Институтът съобщи, че реставрацията е върнала на агнеца истинската жизнеспособност, благосъстоянието на детайлите и блестящите цветове, на на чиято изключителна хубост всички ще могат да насладят “. Били са изгубени единствено 5% от първичната багра, настояват експертите.

Централният панел с агнето бе върнат в катедралата и изложен на показ през днешния ден. Събитието е озаглавено „ Завръщането на Агнеца “ .

 

БУРНА ИСТОРИЯ

Олтарът, с широчина 443 см и височина 350 см в отворено положение, е едно от най-често крадените творби на изкуството за всички времена. След като е съвсем погубен от пожар при бунтове на калвинисти, той е бил разбиван, разграбван, разглобяван, цензуриран, обиран от Наполеон, търсен през Първата международна война, продаван от духовник-ренегат, краден многократно през Втората международна война... Гьоринг го е желал за частната си сбирка, а Хитлер - като център на неговия супер музей. В края на войната го спасява специален отдел на американската войска (известен от кино лентата „ Пазители на наследството “ с Джордж Клуни), миньори и екип от командоси-двойни сътрудници. И всичко това го прави още по-известен.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР