Помните ли го онзи злодей Антоан Сигърх от Няма място

...
Помните ли го онзи злодей Антоан Сигърх от Няма място
Коментари Харесай

Хората станаха лоши

Помните ли го оня изверг Антоан Сигърх от „ Няма място за старите кучета “ на Кормак Маккарти, който караше инцидентни хора, изпречили се на пътя му, да хвърлят монета? Така той решаваше дали да ги убие или да ги помилва. В събота сутринта си намислих да постъпя тъкмо като него. Не, не да умъртвявам. А да хвърля монета дали да потегли нататък по пътя дълъг и неочакван или да си легна назад в топлото легълце под памучената покривка. Щото знаех, че на една далечна хижа в Стара планина ще се събират доста хора и все хубави едни такива и там му е мястото да си показва новата книга. И по този начин, ставам аз към шест и половина, а ми се спи, та две не виждам. О, по този начин ли, добре. Нека ориста реши. Ези – потеглям, тура – оставам.
 Малкият брат те следи  За едното име
Стегнах си раницата тъкмо за 10 минути. Бутилка вода, нещо топло за обличане, щото зиме без торбичка и лете без абичка не се потегля, два пакета книги и яхнах велосипеда. Пак по същия съвсем маршрут, само че в действителност напълно различен. Връзвам коня, подвигам палец и ми стопира след пет минути една колежка от предходното даскало, тръгнали с мъжа си към вилата някъде над Сливен. Идеално. Маршрутът ми тъкмо оттова е плануван, щото ще пътувам през България на зиг-заг. Имам си цел. И тя не е просто да отида да чета радостни текстове на леко пийнали видове. Тя е доста по-дълбоко екзистенциална. На колежката подарих за признателност една от книгите, които носех. Изненада се, като видя заглавието. Свалиха ме на пътя за Казанлък. И към петнайсет минути по-късно седях край един почтен чичо, който слушаше Пърпъл и спазваше всички ограничавания на скоростта със остарелия си опел.

Някои хора качват стопаджии, тъй като желаят да си имат компания. Да разменят две думи. Той беше от тях и си говорихме за коли, мотори и полезности. Често се стига до тематиката за полезностите, не знам за какво. Това ни се падна от вселенската лотария. Естествено, тематиката е банална, само че фактът, че съвсем всички непознати водачи по пътищата най-после разясняват особеностите на обществото и битието ни, е индикативен за нещо. Щастието е небивалица на Холивуд. Щастие е единствено една дума. На словашки, сходно на британски, тази дума значи две неща на български – хем благополучие, хем шанс. Но шанс е балканско разбиране с турско-арабски корени и очевидно тези там езици на север не вършат разликата. Да не би някой да излъга всички тези непознати водачи, че има такова нещо като „ различен живот “? Те са недоволни. Не им стига остарелият опел, желаят мерцедес. Не им стига, че са живи, желаят да няма неистини и неправда.

А неистини и неправда е имало, има и ще има. И ясното разбиране на действителността не е примирение. Не съм се примирил с лъжите и несправедливостта. Само съм им отрязал пътя до моите усещания. Не пребивавам в заблуда. Живея в добър свят с положителни хора, които стопират, като им махнеш на пътя, качват те в персоналния си автомобил и те возят ненапълно. Срещнали сте се във времето и пространството и може би такава среща сред вас в никакъв случай няма да се повтори и в това е хубостта на живота. В неповторимостта. Човекът ме остави в Казанлък, повървях километър пешком, до момента в който стигна изхода на града накъм Шипка и оттова се качих на някакъв локален рейс до село Шипка, тъй като за стопиране беше погрешно. Там в подстъпите на Балкана стопираха да ме вдигнат мъж и жена, които избраха да си мълчат и аз нямах нищо срещу. Не знам дали са имали мнение по всички тия безсмислени въпроси. Но и те бяха положителни хора.

Стигнах до билото. Изядох една шкембе-чорба, щото към този момент ми стържеше от апетит. И продължих на север. Целта беше да се добера на първо време до Етъра. Щото там има дюкян Добринка, която шие кожуси, калпаци и всичко от агнешка кожа. А зимата наближаваше. И си бях наумил, че ще се сдобия с две кожухчета, просто ушити, с вълната отвътре. И купих единствено едно, за жена ми. Щото на дамата би трябвало да ѝ бъде топло. Щото в случай че не ѝ е топло, ще те изостави. А за мен нямаше подобаващ размер и единствено си дадох поръчката. Така изпълних най-важната част от съботната си задача. А по какъв начин продължи пътешествието нататък, ще ви опиша идващия път.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР