Помните ли финансовата криза отпреди 11 години? Много е вероятно

...
Помните ли финансовата криза отпреди 11 години? Много е вероятно
Коментари Харесай

Няколко финансови балона, които се надуват в момента

Помните ли финансовата рецесия отпреди 11 години? Много е евентуално това да е " избледнял спомен " за вас. И въпреки някои водещи международни борсови показатели да са покрай рекордни стойности (като щатските например), обстановката е надалеч от спокойна, най-малко за финансовите пазари и система.

Налице са систематични опасности, които крият заплаха за образуването на нови финансови балони. И в основата им, значително (и по ирония), са точно ограниченията на централните банки, предопределени другояче да предпазят международната стопанска система и да подтикват растежа и инфлацията.

Облекчените парични политики на последното десетилетие, доведоха до съществено повишаване на избрани финансови активи. И откакто Фед бе подхванал политика за нормализиране на лихвите и салдото си (от края на 2015-та година), още веднъж понижи лихвите на последното си съвещание през юли.

Нещо повече - упованията на вложителите сега са, че ще забележим още най-малко две понижения на лихвите до края на тази година. Всъщност Фед може и да няма изключително огромен избор във връзка с лихвената си политика, съгласно доста специалисти.

" Резервът е държан " като пленник " от пазарите и ще бъде заставен да направи две понижения на лихвите преди края на годината ", счита Мохамед Ел-Ериан, именит вложител деец.

В извънредно изявление за Financial News, основният стопански консултант на немския осигурител Allianz съобщи, че Фед няма да има различен избор, с изключение на да смъкна краткосрочните лихвени проценти до 1.75% до края на годината, с цел да облекчи страховете от комерсиалното напрежение и забавянето на световния напредък.

" Въпреки че по-нататъшните съкращения не са оправдани от обичайните стопански индикатори, Фед няма да има различен избор, с изключение на да понижи ставките. Пазарите ги държат за заложници сега ", сподели Ел-Ериан, някогашен капиталов шеф на най-големия облигационен фонд Pimco.

" Съкращенията ще бъдат направени поради отрицателни, а не позитивни аргументи. Фед се опасява от реакцията на пазара, в случай че не работи ", добави още вложителят деец.

Ето кои са факторите, които биха могли да доведат до " най-мащабната финансова криза ", съгласно Крис Сенек, старши анализатор и основен капиталов страте в Wolfe Research.

" Най-загрижени сме за 10 балони с активи. Въпросът е по кое време ще се развият тези несъответствия ", разяснява Сенек.

10-те балона, които Сенек следи най-отблизо, включват: американския държавен дълг; американския корпоративен дълг; американските заеми със заемни средства; европейския дълг; баланс на Японската банка (BoJ) и обвързваните с тях дялови участия; нерентабилните IPO-та; криптовалутите и канабис компаниите; акциите насочени към ръст; акциите на софтуерните и фирмите за облачни технологии и ETF-ти.

Коментарите на Сенек по отношение на някои от 10-те балона са систематизирани по-долу:

Държавният дълг на Съединени американски щати

" Един от най-големите балони в сегашния цикъл... федералните дългови бумаги в Съединени американски щати, които са при най-високите си равнища след края на войната, макар че щатската стопанска система се възставовява съвсем от 10 години ".

Според последни данни, дългът на федералната администрация е достигнал колосалните 22.01 трилиона $. Държавният дълг беше 19.95 трилиона $, когато Доналд Тръмп встъпи в служба като президент на Съединени американски щати през януари 2017 година

Конгресът одобри през декември 2017 година желаните от президента данъчни понижения за 1.5 трилиона $, вследствие на което увеличението на дълга се форсира. Освен това предходната година законодателният орган гласоподава за повишение на разноските за вътрешни и военни стратегии.

Наскоро разбор на Бюджетната работа на Конгреса сподели, че Съединени американски щати може да прибавят 12 трлн. $ към обществения си дълг през интервала от 2020 до 2029 година, вследствие на композиция от по-високи държавни разноски и по-бавен стопански напредък. Това е в допълнение към 16.6 трлн. $ дълг, които американското държавното управление ще дължи на обществеността в края на 2019 година.

Ако не бъде обърната тази отрицателна наклонност, процентът на обществения дълг на Съединени американски щати по отношение на размера на американската стопанската система ще се увеличи към 2029 година до 93% от 78% сега. Това е малко по-ниско равнище от предходната прогноза на Бюджетната работа на Конгреса, само че все пак дългът на Съединени американски щати ще бъде исторически висок във времена на мир.

Корпоративният дълг на Съединени американски щати

Девет трилиона корпоративна дългова бомба " тик-така " в американската стопанска система, напомнят специалистите. Компаниите са обременени с 9 трилиона $ дълг, което съставлява евентуална опасност, в случай че темповете не престават да се повишават и стопанската система прояви признаци на уязвимост.

Повечето специалисти по облигации на Уолстрийт считат, че казусът е следен за идващите 12 до 18 месеца, макар че се споделя, че пазарът е " разтревожен ". Основната паника е ориентирана към компании, чиито дълг се намира сред капиталов клас и " отпадък " и биха могли да причинят неприятности на пазара, в случай че техният рейтинг се утежни.

Нерентабилните IPO-та

Все по-голям става броят на първичните обществени предлагания на компании, които не са печеливши. Всъщност съгласно специалисти, над половината от фирмите, които излизат на пазарите са с негативен финасов резултат за последната една година.

Процентът на IPOта на компании, които са на загуба е знак за съществено разбъркване на пазара и неговото балонизиране. Този % е най-голям от който и да е миг отпреди дотком балона. Особено тревожни са настоящите пазарни оценки на компании, като Uber Technologies Inc. (UBER) и Lyft Inc. (LYFT).

Европейският дълг

Европейските облигации с негативна рентабилност са " може би най-големият балон сега ". Инвеститорите залагат на спомагателни парични тласъци от страна на ЕЦБ и даже още по-дълбоки негативни лихви, от настоящите.

Инвеститорите в облигации изпращат сериозна поръчка за своите терзания. Те са обезпокоени по отношение на силата на световната икономика; комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай; геополитическото напрежение в Близки Изток. Притеснени са от непрекъснато ниската инфлация напускането на Англия от Европа и още десетки други неща.

И разследване на тези терзания, участниците на финансовите пазари бързат да се насочат към най-сигурните вероятни активи - държавните облигации. Тенденцията е толкоз мощна, че сумата на държавните облигации с негативни лихви доближи рекордна стойност.

По-точно - цели 12 трилиона $, съгласно данни на капиталовата банка Barclays. Това е най-голямата сходна стойност от средата на 2016-та година, когато Англия гласоподава за сензационното решение да напусне границите на Европейски Съюз и централната банка на страната пусна още веднъж програмата си за назад изкупуване на активи. И съществена част от този дълг е концентриран точно в Европа.

Баланс на Банката на Япония

Японската централна банка разполага с активи на стойност повече от цялата стопанска система на страната, което върша Япония първата страна членка на Г-7 с сходен резултат. След десетилетие на тласъци от страна на централната банка, ориентирани към ускорение на инфлацията, в последна сметка се стига до това състояние.

Активите на Японската централна банка са в размер на 553.6 трилиона йени (4.87 трилиона долара), което е над пет пъти капитализацията на най-високо оценената обществена компания в света - Apple и 25 пъти пазарната капитализация на най-ценната японска компания - Toyota.

Японската централна банка държи също по този начин активи по-големи от сумарния Брутният вътрешен продукт на пет разрастващи се страни като Турция, Аржентина, ЮАР, Индия и Индонезия.

Огромният баланс на банката е насъбран разследване на паричните тласъци през последните пет и половина година.

Японската централна банка се трансформира във втората централна банка след швейцарската национална банка и първа, измежду страните от Г-7, които имат активи по-големи от цената на цялата стопанска система.

ETF-те

Облекчените парични политики от централните банки подтискат неустойчивостта на този жанр капиталови схеми и увеличи тяхната известност.

" Ние сме изключително загрижени за многото индексни фондове основани на принадлежности с закрепен приход, вложени в скъпи бумаги, които имат доста по-ниска ликвидност от фондът, който ги има. ", предизвести Сенек.

Чрез повишение на цената на японските акции и ETF-и, японската централна банка може да " направи общите загуби доста по-тежки, когато идващия спад бъде доближат ".

Що се отнася до ETF-те, като цяло, специалистът е измежду доста наблюдаващи, които се притесняват, че идващият спад на пазара ще се форсира, защото паническите разпродажби на акции ще накарат вложителите да се отърват от тези активи.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка, или продажба на активи на финансовите пазари.
Теодор Минчев, money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР