Помните ли фанфарно обявената кампания за подмяна на старите печки

...
Помните ли фанфарно обявената кампания за подмяна на старите печки
Коментари Харесай

И тези пари ще откраднат!

Помните ли фанфарно оповестената акция за замяна на старите печки на твърдо гориво измежду семействата в огромните градове на страната? Целта на плана за повече от 16 млн. евро, от които 10 млн. безплатно еврофинансиране, е "значително възстановяване на качеството на въздуха в градовете посредством внедряване на нов механизъм за преход към различни форми на отопление ". Обещано беше хиляди семейства да подменят гратис старите си печки на дърва и въглища с екологични уреди, с цел да падне процентът на фините прахови частици във въздуха. Срокът за подаване на заявките за присъединяване в програмата изтече още в средата на юни и към този момент трябваше да се работи всъщност. Ако някой е очаквал обаче да се грее с нов апарат или най-малко да диша по-чист въздух тази зима, ще има да взема.

Започнаха с издание на "Образец за желание " за включване в акцията, с който да бъде декларирано пред районната администрация по местоположение на парцела с какъв отоплителен апарат да бъде сменена остарялата печка. На хартия опциите са огромни, само че звучат просто необикновено. Можете да избирате сред централно отопление на Топлоелектрическа централа, отопление на природен газ, с електричество (климатик) и с пелети (печка, камина, казан, горелка). Но е неясно по какъв начин ще бъдат осъществени първите два разновидността без построени топлопреносна или газопреносна мрежи, каквито варианти са планувани паралелно с вариантите за съществуването на такива.

Вероятно затова е планувана и рубрика "Желая да подменя отоплителното устройство, само че не мога да преценява ". За това ще оказват помощ специалистите, които ще посещават заявителите при инспекция в домовете им. Основната й цел обаче е да се уверят, че те дават отговор на изискванията. А тъкмо те са неразбираеми.

Ако изискването да те одобрят е да заварят вкъщи ти избушена "циганска фантазия ", смятайте каква спекулация със остарели печки ще тръгне. Ами новите уреди по какъв начин ще бъдат подбрани - с оглед избора на тези, които ще ги употребяват, или с централизиран избор на правилото "На харизан кон зъбите не се гледат ". И дали пък раздадените в гетата нови уреди няма да бъдат разпродадени на мига, в това число и в пунктовете за остаряло желязо, след което ромите да продължат с различното отопление на парцали, гуми и всичко, което става за горене.

Следва продължение. В последните дни първо оповестиха, че при 55 000 домове на дърва и въглища в София, за която програмата обезпечава 20 000 различни екосистеми за отоплание, единствено 5800 семейства декларирали подготвеност да подменят старите си печки на твърдо гориво с по-екологична опция. Добре де, давайте я, щом пари има, всяко понижение на дима и пушека е облекчение от жизненоважно значение. Да, но не, тъй като в това време са измислили по какъв начин да пратят всички за зелен хайвер.

Понеже поръчките били малко, няма да ги изпълнят бързо, а занапред щели да възобновят подаването на нови през есента и да разпространяват "една от основните ограничения в битката с мръсния въздух ". Ще се вършат изследвания и разбори плюс оферти за смяна в нормативната уредба. Ставало въпрос в действителност за "втори стадий " на плана - нещо, за което никой до момента не загатваше. Въобще подмяната на печките щяла да стартира "най-рано следващата година ", каквото и да значи това.

Броени дни-по-късно следва ново продължение. Без още да са свършили нещо с пристигналите наготово средства по европрограмата, щели да финансират с общински средства слагането на 2000 филтри за бълващи пушек комини. Само че тази численост би трябвало да бъде достигната през 2023 година, а за тази възнамерявали... 150 броя. Програмата за слагане на филтрите била част от новия механизъм на общината за деяние при наднормено замърсяване на въздуха с фини прахови частици. Същият, който се провали изцяло предходната зима.

Поставянето на филтрите пък било ориентирано към региони, в които не успявали да убедят хората да сменят старите си печки. В прав текст - "домакинства с ниски приходи, както и такива, които живеят в противозаконни постройки и не могат да се възползват от безплатната промяна на печките на твърдо гориво, защото разпоредбите не разрешават ". Както се досещате, такива са главно фамилиите в кварталите "Факултета " и "Красна поляна ", където "горят нискокачествени въглища, мокри дърва, облекла, отпадъци ".

Колкото до програмата с еврофинансиране за замяна на печките, възнамерявали занапред да вършат по-мащабна акция за реклама, заради слабия интерес на първия стадий. В момента се избирала компания, която да направи осведомителни и рекламни материали, които да се популяризират в регионите и в публични здания. Освен това чиновници на администрацията щели да хлопат "от врата на врата ", с цел да убеждават хората да се включат в програмата. В обобщение - нищо от обещаното не сме свършили, само че пък обещаваме да свършим повече някой различен път.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР