Помните ли Доклад на зелената амеба за химическия молив на

...
Помните ли Доклад на зелената амеба за химическия молив на
Коментари Харесай

Българска писателка издаде роман във Франция

Помните ли Доклад на зелената амеба за химическия молив на Велина Минкова? Романът, който ни води на интернационален пионерски лагер в Северна Корея в далечната 1989 година, а след това ни напомни вълненията от първите месеци след 10 ноември?

Авторката (която e и преводач), го преведе на британски език, след това книгата беше отличена в състезанието за превод на български разказ на Фондация Елизабет Костова и издателство Open Letter Books в Съединени американски щати през 2016 година Дебютният разказ на Велина е в книжарниците в цяла Франция под заглавие Великият водач би трябвало да пристигна да ни види (Le Grand Leader doit venir nous voir).

Как се стигна дотук? В Париж Велина посещава лекции по превод на художествена литература в École normale supérieure, където един от преподавателите, френският професор Патрик Морюс, преводач от корейски език, е заинтересован от севернокорейския сюжет на Доклад на зелената амеба за химическия молив и предлага да преведе романа от британски на френски език. След това го изпраща в едно от най-престижните френски издателства, Actes Sud.

В резултат Доклад на зелената амеба за химическия молив излиза на френски под новото заглавие Великият водач би трябвало да пристигна да ни види (Le Grand Leader doit venir nous voir). Авторката работи един до друг с професор Морюс по френския превод и като се изключи че е преводач на дебютния си разказ от български на британски език, в този момент Велина Минкова e съпреводач на френското издание.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР