Помните ли датата 15 април? Не, не 15 април 1912-а,

...
Помните ли датата 15 април? Не, не 15 април 1912-а,
Коментари Харесай

Синята лампа: За кого вие сирената

Помните ли датата 15 април? Не, не 15 април 1912-а, когато потъна " Титаник ". А оня от 2016-а, когато по повеля на премиера Бойко Борисов бе признат новият Закон за публичните поръчки. От този ден нататък корупцията в корумпираната по хипотеза среда на публичните поръчки у нас трябваше да бъде изкоренена вечно. За задачата по заповед на премиера вицето му Томислав Дончев и екип от специалисти пренаписаха закона. Целта бе всичко в бизнеса с обществените средства да излезе на ярко. Обявяващите публични поръчки и печелещите ги трябваше да изчистят имената си, понаклепани от зловредните клюки за процентите, които се раздават под масата, и непозволеното замогване от тази скица на разнообразни властимащи.

На премиера очевидно му бе омръзнало да слуша по какъв начин кметове и министри излизали от мандата със съществено набъбнали милиони в банковите си сметки. За да пресече порочната процедура, напролет на 2016-а Борисов изиска нов закон и дори спря към този момент оповестени поръчки в пътното строителство, доставки и външни услуги за над 2 милиарда лв.. Отсече, че го прави, с цел да няма подозрения. И посочи - отново ще строим, само че откакто въпросните поръчки бъдат оповестени отначало по към този момент променения закон. На 17 април дори привика особено актива на ГЕРБ, с цел да изясни обстановката. Закани се право в очите на съпартийците си - няма да има благосклонност за никого, в случай че надуша някой да краде.

Не можем и да си помислим, че министър председателят не е бил чут. Или пък, че активът няма да се съобрази със заръките му. Нас в Пловдив обаче подозрението стартира да ни изтезава още същата седмица. Защото се разбра, че до момента в който министър-председателят спираше търгове с към този момент утвърдени реализатори, Община Пловдив е оповестила цели 28 публични поръчки в 12 без 5 - за строителство и ремонт на пътища, за разнообразни доставки и така нататък Най-активни тружениците в администрацията са били на 14 април, когато поръчките са пускани по няколко на час.

Томислав Дончев и специалистите се оправиха със задачата и законът в действителност се получи добър - в него са заложени ясни правила, които подсигуряват гласност на процеса, равнопоставеност на участниците в съответните състезания и почтено съревнование за публичните средства. Дотук - добре. Проблемът обаче пристигна, когато новият закон трябваше да се ползва от възложителите, а осъществяването му да се управлява от съответните органи. А както е казано - колкото по-добри закони, толкоз по-изкусни крадци. Обичайните обвинени в министерствата и общините бързо му откриха цаката и след малко мъртвило пристигна новата стихия от кавги, които биха могли да потопят и най-добре конструирания политически лайнер. И в окото на бурята още веднъж се оказа пловдивският кмет.

Преди дни стана ясно, че Общината Пловдив губи над 1 млн. от парите по „ Региони в напредък “ поради метода, по който е избрала изпълнителите на ремонтите източно от Стария град. Според специалистите от Министерството на благоустройството и районното развиване и магистратите от Административния съд тръжната комисия е съставила класирането по субективни индикатори, а спечелили са претендентите, предложили най-високите цени. Казано с други думи - май намирисва на корупция. Дали има такава в публичните поръчки под тепетата, би могла да каже прокуратурата, в случай че въобще я интересува кой и по какъв начин харчи и оползотворява публичните средства. У самостоятелните наблюдаващи обаче (независими, тъй като от тях нищо не зависи) остава чувството, че пловдивският кмет Иван Тотев в последно време е много заплеснат и не схваща защо приказва министър председателят. Защото единствено преди 2 седмици по време на сбирката на ГЕРБ Борисов беше напълно явен: „ Ако някой се появи в неговото отечество с лъскава кола или е изхвърчал в облаците, махайте неотложно, да се прибира и да се оправя. Чуйте ме, обичам ви, само че не е даденост това. Така че - в случай че не ви светне алената лампичка, аз ще ви светна синя “.

За Иван Тотев алените лампички от дълго време светят като на коледна елха:

*22 открити от АДФИ нарушавания на Закона за публичните поръчки при строителството на Колодрума (за закононарушения не става дума, тъй като прокуратурата е пас).

*Дело в Специализирания съд за строителството на зоопарка (стигна до такава степен след персоналната интервенция на основния прокурор Сотир Цацаров и макар отводите на пловдивската прокуратура да поработи по въпроса).

*Сериозни подозрения за метода, по който е призната работата от изпълнителите по Транспортния план.

*Още по-сериозни подозрения за метода, по който семейството му е придобила част от терена, където през днешния ден се издига хотел „ Империал “ (по случая има заведен сигнал в ДАНС от 2016 година).

*Видими несъответствия сред формалните приходи на доближените му и имуществото и стандарта, с който разполагат околните и роднините (биха могли да се открият при интерес от Национална агенция за приходите и Икономическа полиция).

Въпросът е дали след алените ще светне и синята лампа. Или сирените ще засвирят след дъжд качулка, когато Иван Тотев към този момент ще е поел на околосветското си странствуване с мотор.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР