Помниш ли последния път, когато се събуди от сън и

...
Помниш ли последния път, когато се събуди от сън и
Коментари Харесай

Организмът най-силно я иска, а всъщност най-много ни липсва

Помниш ли последния път, когато се разсъни от сън и бе в действителност заредена с сила? Без това всекидневно възприятие на изнемощялост и предпочитание да си останеш в леглото за през целия ден? Да, от дълго време беше… Може би на последната ти отмора? Още по-отдавна?! Или когато съумя да останеш за малко сама вкъщи – без децата, мъжа, нормалните домашен занимания и без да е нужно да вървиш до офиса? Ясно, май в никакъв случай не ти се е случвало… Нали?

Струва ли ти се постоянно, че светът се развива непрекъснато, а ти си зациклила на едно място? Не можеш да свършиш и половината от дилемите си за деня, разсеяна си, забравяш обикновени обстоятелства, а концентрацията ти е на равнище нелепи неточности.

Позна се в горните редове, а?

Тогава имаме една неприятна и една добра вест за теб.

Да стартираме с неприятната – да, евентуално имаш синдром на перманентната отмалялост.

И по-важната, положителната – можеш да го превъзмогнеш и това може да се трансформира в житейско предизвикателство, което да преобърне напълно живота ти, с цел да го направи по-хубав.

 t Thinkstock

Сега ще ти разкажем повече за това как…

За да стигнеш дотук, очевидно в предишното са ти се случили избрани неща. Може би тогава си ги подценила, не си им обърнала внимание, само че тялото и съзнанието ти имат памет. И точно в този момент „ ти припомнят “ за тези фактори.

Я да помислим – срив в имунната система, натравяне с отрови, излагане на мощен или продължителен стрес, меланхолия, нервно напрежение, дълготрайно бодърствуване, дълго и изтощително стоене пред компютър или тв приемник? Неее, не отричай! Убедени сме, че си претърпяла най-малко едно от изброените. И в това няма нищо срамно или неправилно.

Напротив, хубаво е да си признаеш. Така ще осмислиш обстоятелството, че имаш физически или психически проблем и ще обърнеш повече внимание на здравето си – и то тъкмо в този момент, когато имаш най-голяма потребност от това.

А и в случай че поговориш с другари, познати, сътрудници за положението си, ще осъзнаеш, че немалка част от тях изпитват същата непрекъсната отмалялост и чувство за изнемощялост и перманентна липса на мощ и сила.

 g Thinkstock

Някои лекари биха ти обяснили това, което чувстваш, напълно разумно и простичко: методът ти на живот покачва киселиността на организма и по този начин той изразходва всички минерални ресурси от органите и системите. Така се стига до непрекъснато боледуване, проблеми с обмяната на веществата, намаляване на имунитета, покачва се рискът да се отключат съществени хронични болести.

И в случай че към момента въображаемо се бунтуваш с приемането на тази диагноза – стой! Няма смисъл. Не отричай признаците си, а погледни напред към това, което те чака – а точно да възвърнеш салдото в тялото си.

Как можеш да се лекуваш – разновидностите са доста. На първо място ние бихме ти предложили да посетиш персоналния си доктор и да му споделиш за всички тези неща, които чувстваш. Той най-вероятно ще ти назначи проучвания, с цел да дефинира дали в действителност става въпрос за синдрома на хроничната отмалялост или има друга причина за недоволствата ти. И затова да ти изготви подобаващ проект за лекуване.

Освен на стандартната медицина, можеш да заложиш и на голям брой природосъобразни лечебни способи. Вече много лекари и пациенти избират по-щадящи и неагресивни лекарства, като тези на билкова основа, като хомеопатичните препарати, като витамини и хранителни добавки.

 g Thinkstock

И въпреки всичко, в случай че още не си стигнала до кабинета на персоналния доктор, ние ще ти дадем няколко съвета по какъв начин да повлияеш удобно на синдрома на хроничната отмалялост.

Започни от най-важното – водата. Хидратацията на тялото е извънредно значима, с цел да действат всички негови процеси вярно, по тази причина прави всичко допустимо, с цел да пиеш най-малко по 2 литра вода на ден. Ако забравяш, към този момент нямаш извинения – съществуват даже мобилни приложения, които ни подсещат, че чашата с вода на бюрото е празна и би трябвало да я напълним още веднъж. Много постоянно сходни положения на изнемощялост се усъвършенстват доста, когато спрем да заменяме водата с безалкохолни и всевъзможни други питиета.

Давай си сметка за това по какъв начин се храниш. При синдрома на хроничната отмалялост би трябвало да приемаш въглехидрати от групата на пълнозърнестите храни – ястия и кулинарни произведения на база цяло зърно, пълнозърнест самун и макарони, жито, елда, варива. Овесените ядки са наложителни поради наличието на бетаглюканите (антиоксиданти).

 g Thinkstock

Изключително значима е потреблението на риба, най-малко два пъти седмично, поради съдържащите се в нея омега-3 мастни киселини. Растителните мазнини, които добавяш към ястията, би трябвало да са качествени – зехтин, слънчогледово, рапично масло.

Трябва да консумираш доста храни от растителен и скотски генезис, които са носители на витамините от група В, тъй като хроничната отмалялост визира най-вече нервната система. Затова тези витамини са доста значими за превъзмогване на тази симптоматика.

На първо място витамините от групата В се съдържат в млякото и млечните артикули, пълнозърнестите храни, пилешкото месо, рибата, бобовите растения. Приемай повече зеленчуци и плодове (поне 400 г дневно под формата на салати – зеленчукови и плодови), изключително в този момент, до момента в който е лято.

 g Thinkstock

Подслаждай с мед, а не със захар. Опитай се да намалиш кафето и да увеличиш приема на чай. Не подценявай билките – като да вземем за пример женшенът – той усъвършенства силата на организма и оказва помощ в битката със напрежението. Котешкият нокът пък е мощен естествен имуномодулатор, антидепресант и антиоксидант.

Набавяй си повече от тези витамини и минерали – А, С, Е, В-комплекс, селен, цинк, магнезий, калий, рибено масло. Те се оправят отлично със положенията на липса на витален тонус.

 g Thinkstock

Шуслеровите соли на DHU също могат да оказват помощ за възобновяване на минералните дефицити в тялото. За повече сила, мощ и устойчивост можеш да приемаш Шуслерова сол №5 калиев фосфат (по 5 таблетки сутрин), №3 стоманен фосфат (5 табл. на обяд) и №7 магнезиев фосфат (5 табл. вечер преди сън).

Сол №3 усъвършенства снабдяването на кръвта с О2 и ще ти помогне да преодолееш насъбраната отмалялост и да укрепиш имунитета си. Сол №5 успокоява нервната система и ще те зареди с сила и положително въодушевление. А сол №7 ще ти обезпечи релаксация и спокоен сън, ще контролира равнищата на напрежението в всекидневието ти.

 g Thinkstock

Както и да се опиташ да въздействаш върху признаците, без да избягваш напрежението, нещата няма да се получат. Ще си окажеш помощ още повече, в случай че отделяш повече време за съответна и качествена отмора, в случай че се движиш най-малко по 1 час 3-4 пъти седмично.

Преустанови безредното хранене и си сложи за цел да се наспиваш.

Да, просто спи! Но без телефон преди заспиване, без паники, без телевизия, без мисли за проблеми. Отпускай се като че ли плуваш в безкрайното топло лятно море, а към теб има единствено хубост, естетика и успокоение.

 g Thinkstock

Точно по този начин - свършваме тъкмо там, където започнахме – със съня. Когато уплътниш цялостен месец с ефикасен сън, ще усетиш по какъв начин умората си отива последователно и силата се завръща там, където те е предавала до момента – още в ранните часове след пробуждане.

И ще повярваш по-силно в себе си – знаейки, че можеш да се оправиш с всяко неприятно положение в живота си.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР