Помените в Закона за резерва на въоръжените сили, предложени от

...
Помените в Закона за резерва на въоръжените сили, предложени от
Коментари Харесай

Законът на Каракачанов ще задължава работодателите да пазят местата на доброволните войници

Помените в Закона за запаса на въоръжените сили, препоръчани от вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов, станал и по-известни като "доброволна казарма ", ще задължат работодателите да пазят местата на своите служащи, които решат да отидат непринудено в казармата.

„ Това, което смущава работодателите, е, че в сегашния вид на закона, с цел да се подписа контракт за работа в доброволния запаса, е планувано страна по него да бъде и работодателят. … За нас това е един рационален метод да се подхожда по тези въпроси, защото се засягат и ползите на трети страни, с които кандидат-резервистът се намира в договорни връзки – това е неговият шеф. В сегашната обстановка, в този контракт се дефинира и типът и размерът на компенсацията на работодателя – за времето, в което неговият чиновник ще извършва контракт за работа в доброволния запас “. Това сподели пред БНР Мария Минчева - правист на Българската стопанска камара. Тя изясни, че в измененията се предлага тази структура да бъде изменена напълно и работодателят да отпадне като страна от контракта и той да бъде единствено уведомяван. Размерът на компенсацията ще бъде определян с Акт на министъра на защитата.

По думите ѝ в предварителната оценка за въздействието на закона, в случай че измененията бъдат утвърдени от Народното събрание, има едно съмнение, че работодателите се явяват спънка пред искащите да постъпят на работа в доброволния запас.

„ Проблемите, които водят до липса на искащи да попълнят формированията на военните сили, са натрупвани няколко десетилетия “, безапелационна беше Минчева. Според нея фактът, че този закон е подложен на публично разискване през отпускарския месец август, демонстрира официално отношение към института за публично консултиране на измененията в законодателството.

Тя допусна, че ще има реакция от всички работодатели и посочи, че позицията на БСК ще бъде изпратена в период и изрази вяра за разговор по тематиката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР