Помагайте ни, защото, ако ние на Балканите не си помогнем

...
Помагайте ни, защото, ако ние на Балканите не си помогнем
Коментари Харесай

Борисов: Ако на Балканите не си помогнем сами, то и Господ няма да ни помогне

Помагайте ни, тъй като, в случай че ние на Балканите не си помогнем сами, то и Господ няма да ни помогне, сподели министър председателят Бойко Борисов, който взе участие в откриването на конференцията " В разговор със Западните Балкани: основаване на район на напредък , сигурност и съгласуваност по пътя към Европа " през днешния ден в НДК.
 
Пред присъстващите Борисов уточни, че е триумф идването на европейските водачи в София, слагането на проблемите пред тях. Но всичко си зависи в края на краищата от нас, добави министър председателят.
 
„ Преди 15 години Гърция, в Солун, дават вероятност на България и Румъния и ние като страна постоянно би трябвало да помним направеното “, уточни Борисов. По думите му през днешния ден в София идват водачите на Европейски Съюз, дружно с водачите на Западните Балкани, и по думите му е било мъчно, тъй като имаме задоволително проблеми в Европа, само че най-после са се съгласили и са приели драговолно срещата, което се дължи най-много на немския канцлер Ангела Меркел.

 
„ Това, което мога да кажа сега изрично, по което мисля, че и маме безусловно схващане всички в Съвета и съм сигурен, че ще стане, това са главните транспортни, ж.п. коридори, автомагистрали, цифрова инфраструктура, пристанища “, сподели Борисов, като изявлението му беше онагледено със скица на инфраструктурните планове. Немалка част от тях към този момент са построени с европейско финансиране, а в този момент, знаете, през днешния ден тук са и Световната банка, и Европейска банка за възстановяване и развитие, Европейската капиталова банка - шефовете им, създали сме панели, в които ще се работи два-три дни, с цел да могат отсам към този момент да си тръгнат с ясна картина кое по какъв начин ще се финансира.
 
„ Т ол системите, които се вкарват във всички тези страни, подсигуряват, че могат да изплащат нисколихвените заеми, които ще дадат тези банки, и в това време с грантовете от Европейска комисия, с малко кофинансиране от бюджетите на тези страни, това, когато го има, съм уверен, че Балканите ще бъдат едно от най-хубавите места за живеене на Европа “, сподели Борисов.

 
Защо толкоз се плашат от Западните Балкани , разяснява Борисов и уточни данни, съгласно които брутният вътрешен артикул на всички тези страни общо е към 96 милиарда евро, т.е колкото е Брутният вътрешен продукт единствено на Словакия. Т.е. приказваме все едно за приемането на Словакия - и подобен боязън. Така че, Западните Балкани като Брутният вътрешен продукт са колкото Словакия, а като население са по-малко от Румъния, уточни Борисов. От какво толкоз се плашим, при големите - трилиони бюджет и Брутният вътрешен продукт на Европа, а в това време, това място генерира единствено войни и големи разноски по-късно, аргументира се министър председателят Борисов.
 
Той разяснява други въпроси като Брекзит, който, по думите му, зацикля и не се развива по стремежи по-бърз метод. Борисов добави също, че същински се надява най-накрая да завърши и разногласието за името сред Македония и Гърция, както и по думите му президентите Тачи и Вучич би трябвало да покажат своето европейско водачество .

 
Премиерът разяснява още, че за жалост огромна част от вниманието на водачите ще бъде ангажирано с иранското нуклеарно съглашение , с комерсиалните връзки със Съединени американски щати .
 
Необходимо е взаимният ангажимент на Европейския съюз и Западните Балкани към промени да се продължи. Това уточни министър-председателят Бойко Борисов на среща с премиера на Хърватия Андрей Пленкович през днешния ден, заяви пресслужбата на кабинета.
 
Българският министър председател добави, че е извънредно значимо да не се загуби темпото в напъните за приобщаването на района към европейските полезности и практики и ще разчита за това и на Хърватия .

 
Борисов сподели, че чака в процеса на поддръжка за приобщаването на западнобалканските страни към европейското семейство да има последователност, тъй като единствено по този начин може да се надгради постигнатото досега.
 
„ Балканите имат капацитета да станат едно от най-хубавите места за живеене в Европа, в случай че всички обединим напъните и силата си към построяването на инфраструктурните планове, с цел да има икономическо развиване и разцвет за народите ", съобщи още министър-председателят Борисов.
 
Андрей Пленкович удостовери, че Хърватия ще инициира последваща среща на върха Европейски Съюз - Западни Балкани през 2020 година Желанието му е тя да направи обзор на напредъка по плановете, стартирали вследствие на самодейността на Българското председателство, и да даде по-нататъшен подтик на процесите на доближаване на страните от района с останалите страни в Европа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР