Помагащи на рекламодатели инструменти на социалната мрежа Фейсбук решиха с

Помагащи на рекламодатели инструменти на социалната мрежа Фейсбук решиха с ...

"Фейсбук" отбеляза 65 хил. руснаци като "интересуващи се от държавна измяна".Помагащи на рекламодатели инструменти на социалната мрежа "Фейсбук" решиха с алгоритъм, че 65 хил. потребители в Русия "се интересуват от държавна измяна", съобщи "Гардиън".

Това потенциално създаваше за потребителите риск да бъдат подложени на репресии, докато категорията за интереси "държавна измяна" не бе изцяло премахната след въпрос на журналисти, пише още вестникът.

Според "Фейсбук" става дума единствено за държавната измяна като историческа категория. Тя обаче в крайна сметка е била премахната, тъй като става дума за "незаконна дейност".

Случаят се появи на фона на притеснения за начина, по който "Фейсбук" борави с данни, а и за проблеми със същия инструмент, използващ отново чрез алгоритми информация за расата, сексуалността и политическите възгледи на потребители въпреки законодателството за защита на данните, което изисква изрично съгласие.

Рекламодателите нямат пряк достъп до интересите на потребителите, но чрез други инструменти на "Фейсбук" такава информация може да бъде придобита - например може да се публикува реклама специално за живеещи в Русия хора, които се интересуват от държавна измяна, а после да бъдат записани IP адресите на всички, които са кликнали.

"Фейсбук" казва, че използването на алгоритми за определяне на интересите на потребителите прави по-лесно таргетирането на рекламите.

Според новия общ европейски регламент за защита на личните данни (GDPR) лични данни като тези за сексуалността, религията и политическите интереси са поставени под специална защита. "Фейсбук" обаче не предлага такава защита за категориите, които сама е приписала на хоратата - "заинтересовани от исляма" или "заинтересовани от хомосексуалността", пише "Гардиън".

Източник: dnevnik.bg