Ползването на определени услуги ни струва определени пари. Макар и

...
Ползването на определени услуги ни струва определени пари. Макар и
Коментари Харесай

Единият цифров пазар и авторското право – решения от 21-ви век

Ползването на избрани услуги ни коства избрани пари. Макар и да звучи парадоксално, само че и неползването, или неналичието, също може да ни коства пари. Над 300 млн. евро годишно е цената на неналичието на обединен онлайн пазар съгласно разбори на Европейския парламент. С тази липса е обвързвана и неналичието на инструкция за авторското право.

„ Единният дигитален пазар звучи много нереално и в действителност е най-добре да бъде пояснен посредством следствията от неналичието му – удостовери и Божидар Божанов, някогашен консултант на заместител министър-председателя за електронното държавно управление. – Те са доста и включват по-високи разноски за бизнеса (за да синхронизират практиките си със характерните законодателства на страните членки), даже отвод на бизнеса да предлага цифровите си услуги в избрани страни. Това от своя страна е минус за потребителите, които или не могат да се възползват от дадена услуга, или не могат да употребяват услугата по един и същи метод в две страни членки. “

Европа има обединен физически пазар от години, само че продължава да страда стопански от фрагментираността на своя онлайн пазар. Днес цифрова Европа има 28 разнообразни регулации, разнообразни регламенти за отбрана на потребителите, разнообразни законодателства, свързани с цифровизацията. Една дребна компания да вземем за пример не знае безусловно несъмнено какво има право да прави и дали няма да бъде подсъдима за свое онлайн деяние. Подобни са и паниките дори на всеки екскурзиант, тъй като в едни европейски страни може да снима здания, мостове, паркове и да качи фотосите си онлайн, до момента в който в други би трябвало да вземе позволение от архитектите им, да вземем за пример. Дигитална Европа се бори с разнообразни ИТ и цифрови проблеми, има разнообразни цени за електронна търговия и онлайн услугите си.

И ето по този начин, до момента в който физическите граници сред страните членки на Европейски Съюз са все по-формални, виртуалните граници на цифровия европейски пазар и неналичието на инструкция, уреждаща авторското право по съответен метод, са все по-осезаеми, когато става въпрос за действителни стопански загуби.

Големите международни играчи – като международни медийни групи, съумяват да преодоляват неудобствата от границите на цифровата карта на Европа. Но за дребните и междинните компании, за фамилния бизнес или самонаетите лица обстановката е извънредно сложна. Трудно е и за хората, които желаят да имат достъп до цифрово наличие, филми, музика, електронни книги зад граница и чакат в 21-ви век в действителност да имат онлай преносимост.

Преодоляването на цифровото геоблокиране на Стария континент може да стане с обединен дигитален пазар, нововъведения и съответни проекти в сектор „ Дигитализация “. Добрата вест е, че към този момент се взимат ограничения и има направени сполучливи крачки. Тази година бяха препоръчани пакети промени, чиито фокус бе развиването на дигитален обединен пазар. Напредък има и във връзка с реаглментирането на авторското право.

„ Съществуват опасности от приемане на прекомерно рестриктивни разпореждания, които да „ вгорчат “ другояче положителната концепция на промяната – продължава коментара си по тематиката Божидар Божанов. – Такъв образец са филтрите при качване на наличие, които са комплицирани за техническа реализация и биха имали доста нежелани странични резултати. “

Волята за смяна и поправяне на съществуващите текстове се вижда на доста места в Европа. Очакванията са през 2018 година новата инструкция за авторското право и новият пакет за обединен дигитален пазар да бъдат съответните решения на модерни проблеми, към които до момента се подхождаше със остарели средства. Новите решения ще имат дълготрайно въздействие, от тях ще зависи конкурентността на европейската стопанска система през идващите десетилетия. Целта им е да се даде подтик на европейска стопанска система, учредена на данни, да се внесе изясненост кои данни могат да се споделят и употребяват и по какъв начин да става това. В голяма степен от новите ограничения ще зависи дали Европа ще бъде конкурентна на Азия и Северна Америка за един дълготраен небосвод.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР