Ползотворният диалог и постигането на конкретни нови договорености между България

...
Ползотворният диалог и постигането на конкретни нови договорености между България
Коментари Харесай

Премиерът Борисов участва в срещата на официалните делегации на България и Туркменистан


Ползотворният разговор и постигането на съответни нови договорености сред България и Туркменистан е в полза на стабилността и предвидимостта в двустранните ни връзки. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на разширената среща сред формалните делегации на двете страни. Разговорът се организира в „ Аваза “, директно след края на Четвъртото съвещание на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо съдействие.

Премиерът Борисов подчертава върху работата на Комисията, която по думите му има основна роля за активизирането на връзките сред двете страни. Според българския министър-председател, е от огромно значение успеваемостта на този механизъм за взаимоотношение да се поддържа чрез постоянното му привикване и осъществяване на постигнатите договорености. Борисов уточни още, че усилването на контактите и взаимоотношението сред министерствата и институциите на двете страни е сериозна причина за оползотворяването на съществуващия капацитет за съдействие сред България и Туркменистан.

Министър-председателят Борисов посочи, че за страната ни Туркменистан е значим сътрудник в Централна Азия и в региона на Каспийско море. По думите му икономическите връзки с Туркменистан са доста перспективни, само че са нужни повече стъпки за реализирането на капацитета на двустранната търговия и стокообмена. Като перспективни посоки за взаимоотношение Борисов открои насърчаването на съдействието и подпомагането присъединяване на представители на строителния бранш от двете страни в инфраструктурни планове в България и Туркменистан.

Заемайки четвърто място в света по запас на природен газ, Туркменистан се подрежда измежду значимите сътрудници за гарантиране на енергийната сигурност и реализирането на планове за диверсификация на източниците и маршрутите на доставка за природен газ за Европа. Българският министър-председател подчертава върху дейната работа по построяването на инфраструктурата за реализацията на плана за газоразпределителен център „ Балкан”, в който би могъл да постъпва и природен газ от Туркменистан.

В рамките на срещата на двете публични делегации страната ни изрази подготвеност за съдействие и в други сфери като превоз, нововъведения, туризъм.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР