Ползите за България и за Република Северна Македония от изпълнението

...
Ползите за България и за Република Северна Македония от изпълнението
Коментари Харесай

България и Македония ще търсят допълнително финансиране за строителството на Коридор VIII


Ползите за България и за Република Северна Македония от осъществяването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие беше учредената тематика на диалога, който министър председателите Бойко Борисов и Зоран Заев организираха в Скопие. Българският министър-председател посочи желанието да развиваме близки другарски връзки, съответстващи на общата история и непосредственост сред жителите на двете страни.

Премиерът Борисов уточни, че постигнатите резултати за последната една година по въпросите от общата ни история надвишават неведнъж постигнатото за повече от 20 години. Той беше безапелационен, че това не е задоволително, само че е съображение за сериозна и дейна работа отсега нататък. Българският министър-председател обърна внимание на активността на мултидисциплинарната експертна комисия, като означи нуждата от нова динамичност в работата й, която може да докара до бързи и безапелационни резултати.

Според премиера Борисов, идното взаимно председателство на Берлинския развой е също от извънредно значение за развиването на добросъседските ни връзки. По време на последната Среща на върха от Берлинския развой, която се организира през юли в Познан, беше оповестено, че през 2020 година България и Република Северна Македония ще имат взаимно председателство на този извънредно значим за района развой. Министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че България е готова, с помощта на опита си от ръководи на разнообразни формати. Добави също по този начин, че се радваме, че първото взаимно председателство на Берлинския развой на държава-членка на Европейски Съюз и на страна от Западните Балкани е поверено точно на България и Република Северна Македония и имаме вяра, че то ще бъде знак на добросъседски връзки и разцвет.

Икономическото развиване и транспортната съгласуваност също бяха разисквани по време на срещата на двамата министър председатели. Акцент беше подложен върху предпочитания за двете страни кулоар номер 8. Премиерът Борисов изрази убеденост, че строителството може да се форсира, в това число като се потърсят спомагателни благоприятни условия за неговото финансиране. Българският министър-председател добави, че построяването на кулоар номер 8 ще способства за развиването на туризма, стопанската система и бизнеса освен в България и Република Северна Македония, а във всички страни от района.
След диалога на четири очи сред двамата министър председатели се организира и среща в уголемен състав сред двете делегации.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР