Ползите от употребата на суров чесън са много по-големи от

...
Ползите от употребата на суров чесън са много по-големи от
Коментари Харесай

Чесънът е полезен суров, запържен е опасен

Ползите от използването на недопечен чесън са доста по-големи от потреблението му под каквато и да е друга форма или обработка - намачкан, охладен, изсушен или на люспи. Една цяла скилидка чесън може да резервира свежия си тип за към месец, в случай че се съхранява вярно, за предпочитане надалеч от слънчева светлина в непокрит съд.
Многобройни изследвания демонстрират здравословният капацитет на чесъна за съвсем всяка част на тялото, от премахването на тежки метали до предотвратяването на голям брой болести, такива като елементарната простуда, втвърдяването на артериите, гангрената, унищожаването на замърсителите в бебешките артикули, а даже и за закъснение на процеса на стареене.
Според обичайна китайска медицина, чесънът предизвиква премахването на тапите и елиминирането на токсините, усъвършенства действието на далака и стомаха, а също по този начин има антисептични свойства. Чесънът постоянно се загатва в писанията за китайската медицина. Например известни лекари Сун Симиао и Ли Шизен са разпознали ролята на чесъна при лекуването на стомашно-чревни болести, написа в WeChat, Китай.
Според актуалните медицински проучвания чесънът съдържа освен минерали, витамини и фибри, присъщи на елементарните зеленчуци, само че и специфичен лековит съставен елемент - алицинът, който има антисептични и дезинфектантни свойства, оказва помощ за надзор на липидите в кръвта и оказва помощ за попречване на рак.
Чесънът съдържа и несъмнено количество селен, който форсира производството на пероксидни съединения, инхибира образуването на ракови кафези и има поддържаща роля в предварителната защита на рака.
Алицинът убива Helicobacter pylori и други бактерии, причиняващи болести на стомашно-чревния тракт. Освен това това вещество оказва помощ за елиминиране на токсините от червата, подтиква регенерацията на стомашната лигавица, покачва апетита и форсира храносмилането.
Чесънът съдържа глутатиона пероксидаза, който играе значима роля за поддържане на естествената чернодробна функционалност. Редовната консумация на чесън защищава чернодробните кафези от отрицателно външно влияние върху организма.
Хранителната стойност на чесъна е доста висока. Ако обаче го употребявате погрешно, всички потребни свойства на това растение се губят. На какво тогава би трябвало да обърнете внимание?
Както бе упоменато нагоре, алицинът в чесъна има антисептични и противоракови свойства и защищава кръвоносните съдове. Образуването на това вещество обаче зависи от алиин. В процеса на рязане или изстискване на чесъна се унищожава клетъчната му мембрана, вследствие на което протича реакцията на алиин и алииназа и под въздействието на кислорода се образува алицин.
Важно е да се означи, че алицинът се унищожава при температури над 50 градуса. Ето за какво, с цел да получите допустимо най-вече от потребните свойства на чесъна, по-добре е да го смилате на паста и да го оставите за към 15 минути, с цел да създаде алицин. Не се предлага слагането на цели скилидки чесън в съда.
Когато се запържва чесънът, аминокиселините, мазнините, нишестето и захаридите в него образуват акриламид. Това вещество е канцероген и усилва вероятността от злокачествени тумори. Поради това е по-добре да намалите броя на ястията, в които чесънът се поставя в масло.
Ако желаете да добавите усет към чесъна, той може да се пържи на слаб огън до леко златисто кафяво. Това освен ще усъвършенства усета на чесъна, само че ще помогне да се задържи алицинът и да се понижи образуването на акриламид.
Алицинът, който се съдържа в пресния чесън, има доста преимущества, само че може да провокира и раздразнение. Прекомерната консумация на чесън ще подтиква стомашно-чревния тракт и ще аргументи дискомфорт в стомаха. Особено внимание би трябвало да се обърне на хората, страдащи от стомашно-чревни болести, защото потреблението на огромни количества чесън може да докара до обостряне. Като цяло, с цел да избегнете отрицателни последствия за здравето, би трябвало да консумирате не повече от три скилидки чесън дневно.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР