Ползите от спорта, движението и в това число вървенето пеша

...
Ползите от спорта, движението и в това число вървенето пеша
Коментари Харесай

Колко крачки на ден ни пазят от деменция

Ползите от спорта, придвижването и включително вървенето пешком са общоизвестни на всички. Освен че способстват за това да изглеждаме добре и да се усещаме добре, също по този начин имат способността да ни оказват помощ да се оправим или предотвратим редица заболявания.
 Деменцията, хората, които тичат, и открит ли е нов лек за неврологичното заболяване
Това ли е новият лек за деменцията

Все още на пробно равнище

Ново изследване демонстрира, че 10 000 крачки дневно може да понижи на половина риска от деменция . За някои хора този брой може да е непостижим, по тази причина даже единствено 4000 крачки дневно биха могли да повлияят положително на здравето им - като понижат риска от деменция с една четвърт.

Докладът с проучването е оповестен в и включва данни от над 78 000 възрастни. Според него половин час вървене с бързо движение води до 62% по-малък риск от деменция.

По думите на Борха дел Позо Круз - главният създател на изследването, вървенето пешком е обвързвано с по-добри васкуларни профили, което евентуално е най-точният път, посредством който стъпките могат да бъдат от изгода за деменцията. По този метод е " евентуално васкуларната деменция да бъде предотвратена посредством физическа интензивност ".
 Снимка 587832

За да прегледат въздействието на ходенето върху деменцията, Круз и сътрудниците му се обръщат към U.K. Biobank, която от 2006 година събира биологични и медицински данни за половин милион души. Всички са на възраст сред 40 и 69 години.

Изследователите се концентрират върху данни от февруари 2013 година до декември 2015 година По-късно участниците са поканени в новото изследване, в което носят акселерометър на китките си, с цел да регистрират интензивността си 24/7.
 Снимка 587833

Следва разбор на 78 430 индивида от 40 до 79 години, които не страдат от сърдечно-съдови болести, рак и деменция. Учените разполагат с данни от акселерометъра за най-малко три дни, като през октомври 2021 година още веднъж ревизират участниците посредством медицински записи и регистри за смъртност, показва.

До 2021 година, със междинен интервал на следене от 6.9 години, Круз открива, че 866 от участниците са развили деменция. Като излиза наяве, че броят на стъпките, които хората вършат дневно е обвързван с вероятността да развият деменция
 Деменцията, проблеми с очите, връзката сред тях и защо да внимаваме
Още един рисков фактор за развиването на деменцията

Не е за подценяване

9826 стъпки дневно понижават риска от заболяването с 51%. 3826 стъпки го намаляват с 25%, а при тези, които се движат с бърза крачка се следи максимален спад на риска - от 57% с 6315 стъпки дневно. Най-удивително изобретение е въз основата на разбор на вървене с движение от 112 стъпки в минута за общо 30 минути, което е обвързвано с цели 68% понижаване на риска .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР