Ползите от кайенския пипер се дължат най-вече на веществото, което

...
Ползите от кайенския пипер се дължат най-вече на веществото, което
Коментари Харесай

Ползи от кайенски пипер

Ползите от кайенския пипер се дължат най-много на веществото, което придава и лютивината на подправката – добре познатият капсаицин. Това вещество оказва помощ за освобождение на дихателните пътища, улеснява дишането, усъвършенства кръвообращението, също така има и болкоуспокояващ резултат.

Установено е, че при дихателни проблеми кайенският пипер оказва помощ дейно, защото съумява да отпуши носа и улеснява изчистването на секретите, които пречат на дишането.

Подправката е извънредно богата и на витамин А – счита се, че единствено 2 ч.л. могат да доставят към 47 % от нужната доза на този витамин за деня. Редица проучвания потвърждават, че кайенският пипер може да помогне и при стомашна язва.

Кайенският пипер постоянно се ползва при зъбобол, при затруднено преглъщане, високи равнища на холестерол, за профилактика на сърдечно-съдови болести. Според лекар Джон Кристофър кайенският пипер има мощен резултат върху заболяванията на сърцето.

 Лют пипер

Специалистът даже счита, че чаша топла вода дневно, смесена с 1 ч.л. пикантен червен пипер, може да избави пациент от настоящ инфаркт. Д-р Кистофър е билкар, като множеството от неговите изказвания за изгодите от кайенския пипер са разказани в книгата му Училище за естествено лекуване.

Подправката оказва помощ при неприятното оросяване на тъканите. Външно лютият пипер се употребява за облекчение на невралгична болежка, неразположения в региона на гърба.

Може да се ползва и за лекуване на ревматоиден артрит, фибромиалгия, остеоартрит. Често кайенският пипер се ползва и при мускулни конвулсии, а при ларингит може да се направи гаргара с лютата фалшификация.

Множество проучвания потвърждават, че лютият пипер оказва помощ за разтварянето на кръвни съсиреци, които се образуват в кръвоносната система. Благодарение на него се възстановява и кръвното налягане.

Кайенският пипер почиства организма и от насъбраните в него отрови. Според някои източници лютата фалшификация може да помогне при махмурлук, диабет, бъбречни инфекции.

Не на последно място, кайенският пипер се употребява и за пробуждане на апетита, предотвратяване от грип и простудни болести. Приемът на лютата фалшификация подтиква имунната система.

Лютият червен пипер може да бъде открит под формата на чушлета, като фалшификация, под формата на прахуляк, като капсули или като дестилат.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР