Ползите от членството на България в Еврозоната са много повече

...
Ползите от членството на България в Еврозоната са много повече
Коментари Харесай

В БНБ няма необърнат камък за Еврозоната, въпросът е политически

Ползите от участието на България в Еврозоната са доста повече от рисковете и разноските. Това съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев в Народното събрание по отношение на готовността на България за участие ни в Еврозоната.

По думите му същинският спор през днешния ден е " за " и " срещу " еврото като знак на европейския план и българската ангажираност към плана. Въпросът за еврозоната е на първо място политически , а не експертен, уточни шефът на Българска народна банка. Въпросът е дали България да остане несигурно дълго закотвена в дълбоката външна страна на Европа на корупция, беднотия, отпадналост и зависимости или би трябвало да бъдат направени старания това да се промени, сподели Радев.
 Политическа партия: Това, което може да счупи бюджета, са грипените
Политическа партия: Това, което може да счупи бюджета, са грипените

Тъмен сюжет по какъв начин се оправя българската стопанска система, вижда Искрен Митев

Той уточни, че има сериозен брой разбори и проучвания по тематиката , като единствено в последните няколко години Българска народна банка има оповестени проучвания за трансмисията на Европейската централна банка, валутният курс, оценки на бизнес цикъла в България, динамичност и фактори на трудовия пазар, жилищния пазар и други

В позицията на Българска народна банка няма необърнат камък по тази тематика. Има задоволително представителни и съществени разбори, а прибавянето на нови разбори ще забави процеса по приемането ни в еврозоната, предизвести Радев.
 Костадинов дава поддръжка за кабинет против референдум за Еврозоната
Костадинов дава поддръжка за кабинет против референдум за Еврозоната

И те образуват контактна група

Българска народна банка се намира в неповторима обстановка и е първата институция, която от 1 октомври 2020 година е пълностоен член на основни институции на еврозоната, похвали се Димитър Радев. Българска народна банка е институцията, която не въз основата на политически разбори може да каже какво е да си вътре или отвън еврозоната, посочи той.

Димитър Радев добави, че финансовите резултати са различен значим аспект на участието на България в еврозоната . Банките заплащат такси свързани с участието ни в Европейски Съюз, само че финансовите изгоди са доста повече. Банките икономисват годишно не по-малко от 160 млн. лева, посочи той.

Досега са готови 6 отчета, които са показани на координационния съвет за въвеждането на еврото.
 Как ще преизчисляваме цените в евро
Как ще преизчисляваме цените в евро

В две валути ще се работи единствено един месец

Липсата на постоянно държавно управление и явен политически ангажимент са сериозен проблем за напредъка по приемането на еврото, обаче съгласно Радев.

Той уточни, че са нужни две неща: политическа поддръжка и явен мандат на шефа на централата банка.

Политическото решение за еврозоната ще има своята цена и тя няма да е дребна, безапелационен бе Димитър Радев.

Той запита дали скоро ще има постоянно държавно управление и по кое време? Ще има ли дейно работещ парламент? Ще имаме ли бюджет, макроикономическа прогноза и средносрочна фискална стратегия? Ще имаме ли и по кое време решение по въпроса за мандата и хоризонта на деяние на шефа на централната банка и неговото управление, запита Димитър Радев.

Той отсече, че със служебно държавно управление влизането в Еврозоната няма по какъв начин да стане.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР