Ползите от белия трън са известни от хилядолетия. Той е

...
Ползите от белия трън са известни от хилядолетия. Той е
Коментари Харесай

Топ 5 причини да започнете да приемате билката бял трън още сега

Ползите от белия бодил са известни от хилядолетия. Той е непосредствен родственик на бодила и даже наподобява на него, изключително по розовите си цветни глави. Това растение в действителност е бурен. Но този факт не му пречи да носи осезаеми изгоди за здравето ни.
Състав на белия бодил:
Белият бодил съдържа доста потребни субстанции, в това число калий, магнезий, калций, желязо и микроелементи като цинк, мед, селен, бор, манган, йод, хром и други В състава му влизат и витамини А, D, F, Е, К и витамини от група В, алкалоиди, флавоноиди, флавонолигнани, протеини, смоли, тирамин, хистамин, мазнини и други съставни елементи.
Но белият бодил е най-ценен поради група от растителни съединения, научно известни под общото название силимарин. Благодарение на тях билката има антиоксидантни, антивирусни и противовъзпалителни резултати. Количеството силимарин в екстракта от семена на бял бодил доближава 65-80%. Запознайте се с топ 5 на аргументите да го включите в менюто си. 1. Защитава черния дроб
Благодарение на наличието на силимарин, белият бодил форсира процесите на регенерация и детоксикация в черния дроб, подтиква образуването на нови кафези и инхибира проникването на разнообразни отрови. Билката постоянно се предписва при хепатит, цироза и други чернодробни болести, както и след консумация на алкохол, тютюнопушене и излагане на други токсични субстанции, в това число отровни гъби, ухапвания от змии и паяци.
2. Нормализира равнищата на кръвната захар и лекува диабет
Белият бодил е потребен като спомагателна терапия при диабет вид 2. Той оказва помощ за възстановяване на инсулиновата сензитивност и намаление на равнищата на кръвната захар. Също по този начин, антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на билката спомагат за понижаване на риска от бъбречна непълнота при диабетици.
3. Лекува акне
Благодарение на своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, белият бодил може да помогне да се отървете от акне и даже от псориазис. Една от аргументите за появяването на акне по лицето са окислителните процеси в клетките, предизвикани от стрес. Маслото от бял бодил се употребява за лекуване на кожни болести.
4. Стимулира лактацията
Това растение подтиква производството на мляко при кърмещи дами. То е в положение да усили производството на хормона пролактин. Важно е обаче да запомните, че може да приемате бял бодил по време на кърмене само след консултация с Вашия доктор.
5. За попречване на рак и наналяване на страничните резултати при осъществяване на лекуване
Смята се, че антиоксидантният резултат на силимарина в белия бодил има противораков резултат, който е потребен за хора, подложени на изцяло лекуване на рак. Той също по този начин оказва помощ за понижаване на отрицателните резултатите от лъчевата терапия. Белият бодил покачва нейната успеваемост.
За кого е противопоказна билката бял бодил?
Препаратите от бял бодил нормално са безвредни за приложимост. Въпреки това, както всяко друго лекарство, приемът на бял бодил изисква консултация с доктор. Билката би трябвало да се употребява с нараснало внимание в следните случаи:
- при съществуване на алергия към растенията от семейство Asteraceae;
- при бременност;
- при ниски равнища на кръвната захар - в тази ситуация билката може да докара до техния спад.
Важно: Статията е с осведомителен темперамент и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с доктор. Преди да започнете банкет на билки, наложително се консултирайте със експерт.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР