Ползата от новата газова връзка е голяма. Колкото по-голяма свързаност

...
Ползата от новата газова връзка е голяма. Колкото по-голяма свързаност
Коментари Харесай

Министър Христов: Новата газова връзка ни осигурява диверсификация и по-голяма печалба

Ползата от новата газова връзка е огромна. Колкото по-голяма съгласуваност имаме със прилежащите страни, толкоз по-голяма диверсификация и достъп до природен газ от европейските страни ще имаме. Тази съгласуваност ни дава опция да увеличим размерите, с които България разполага и търгува. Освен облагата е доста значима и стратегическата позиция, което е област на въздействие и по-голяма облага. Цялата връзка е дълга 180 км., от които 1/3 е на българска територия. Това съобщи служебният министър на енергетиката в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

„ Ние осигуряваме енергийните запаси по един транспарантен и конкурентен метод. В резултат на това цените падат. Може би това нервира предходните ръководещи, тъй като на фона на нашите резултати се виждат техните неточности “, уточни енергийният министър.

„ Доставките на газ за 2023 година са подсигурени, имаме резервирани слотове, имаме снабдители със лични слотове в Гърция и можем да разтоварваме и в Турция “, увери той.

Министър Христов призна, че компанията „ МЕТ “ е измежду доставчиците на газ за страната ни. „ У нас те дават най-хубави цени и условия. Преди доставяха с непосредствено договаряне “, посочи той.

„ Следващите седмици „ Булгаргаз “ ще разгласи нови търгове за доставката на газ “, заяви министърът на енергетиката.

разяснява и съветско нуклеарно гориво по контракта ни с „ Росатом “. „ Ние имаме обезпечено свежо нуклеарно гориво. Вървим по признатата тактика по диверсификация. Руската страна има предпочитание да доставя нуклеарно гориво, само че тези доставки не могат да бъдат изпълнени по редица аргументи. Когато приказваме за нуклеарната енергетика сигурността е преди всичко. Отработеното нуклеарно гориво ще се съхранява в нашите складове. От предходната година спря извозването му от съветската компания-изпълнител. За идващите 50 години този проблем е решен. След това евентуално ще се търси общоевропейско решение “, разясни той.

„ В енергетиката не може да се чака дълго. Всички планове са дълготрайни и би трябвало да се взимат по-рано “, сподели той по отношение на това, че няма постоянно държавно управление.

По думите на енергийния министър ПАВЕЦ „ Чаира “  няма по какъв начин да проработи преди да се извърши ремонт, който по предварителни калкулации ще коства към 2 милиарда лв..

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР