Ползата от нова газова връзка България - Сърбия е голяма.

...
Ползата от нова газова връзка България - Сърбия е голяма.
Коментари Харесай

Росен Христов: Доставките на газ за 2023 г. са подсигурени

Ползата от нова газова връзка „ България - Сърбия " е огромна. Колкото по-голяма съгласуваност имаме със прилежащите страни, толкоз по-голяма диверсификация на източници на газ може да имаме и по-голям достъп до европейските страни. Това сподели в „ Още от деня “ служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Той добави, че тази съгласуваност ни дава опция да увеличим размерите, с които България разполага и търгува. Освен облагата е доста значима и стратегическата позиция, което е област на въздействие и по-голяма облага.



„ По проект до края на годината би трябвало да стартира да действа газовата връзка „ България - Сърбия ". Цялата връзка е с дължина към 180 км, от които 1/3 е на българска територия, основен реализатор е „ Главболгарстрой “, а финансирането е обезпечено от „ Булгартрансгаз “ и от европейски фондове “, заяви служебният министър на енергетиката.

Той уточни, че служебният кабинет обезпечава енергийните запаси по един транспарантен и конкурентен метод. В резултат на това цените падат.

„ Може би това нервира предходните ръководещи, тъй като на фона на нашите резултати се виждат техните неточности “, счита министърът.

„ Доставките на газ за 2023 година са подсигурени, имаме резервирани слотове, имаме снабдители със лични слотове в Гърция и можем да разтоварваме и в Турция. До края на 2023 година няма да имаме дефицит на газ сигурно “, увери Христов.

Той добави, че компанията „ МЕТ “ е измежду доставчиците на газ за страната ни.

„ У нас те дават най-хубави цени и условия. Преди доставяха с непосредствено договаряне “, посочи Христов.

Той разяснява, че е декларирал подготвеност да продължи да е министър и в идващия длъжностен кабинет, само че решението е на президента Румен Радев.

Вижте целия диалог във видеото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР