Поляците гласуват на втори тур на изборите за президент. Двамата

...
Поляците гласуват на втори тур на изборите за президент. Двамата
Коментари Харесай

Поляците гласуват на втори тур на президентските избори

Поляците гласоподават на втори тур на изборите за президент. Двамата противници са досегашният президент Анджей Дуда, подкрепян от ръководещата консервативна партия " Право и правдивост ", и кметът на Варшава Рафал Тшасковски от центристката опозиционна партия " Гражданска платформа ".

Вотът ще има отчетливи политически последствия за страната, която е надълбоко разграничена политически. Това ще бъде четвъртият път, в който на президентски избори вземат участие претенденти на " Право и правдивост " и " Гражданска платформа ". Конфликтът сред двете партии господства в полската политика от 2005 година, отбелязва ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.
Полският президент Анджей Дуда отива на балотаж против кмета на Варшава Според първите планирани резултати Дуда получава близо 42 % от гласовете
Дуда и Тшасковски, и двамата 48-годишни, отстраниха девет други претенденти на първия тур на 28 юни. Дуда получи 43,5%, а Тшасковски - 30,5%, само че се чака да притегли доста от гласовете, които бяха дадени за други претенденти на първия тур. Социологически проучвания демонстрират лек превес за опозиционния претендент преди втория тур.

Либералният претендент Тшасковски може да победи със напълно дребна преднина пред сегашния държавен глава, консерватора Дуда, демонстрират две огласени в петък социологически проучвания. Според трети сондаж обаче Дуда може да получи 53% от гласовете против 47% за Тшасковски. Част от анализаторите считат, че е мъчно да се вършат прогнози, защото основен фактор ще е интензивността на гласоподавателите.

Изборите в началото бяха планувани за 10 май, само че бяха отсрочени поради пандемията от ковид. Сега поляците имат право да гласоподават персонално в секциите или по пощата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР