Полякът Доналд Туск, председател на Европейския съвет, е единственият кандидат

...
Полякът Доналд Туск, председател на Европейския съвет, е единственият кандидат
Коментари Харесай

Доналд Туск е единственият кандидат за лидер на ЕНП

Полякът Доналд Туск, ръководител на Европейския съвет, е единственият претендент за водач на Европейската национална партия (ЕНП), заяви през днешния ден дясната паневропейска групировка, представена от Агенция Франс Прес.

За пръв път източноевропеец ще управлява огромното семейство на десницата в Европейски Съюз, в която членуват партии като Християндемократическия съюз от Германия и "Републиканците " от Франция. Очаква се Туск да бъде публично номиниран в сряда на конгреса на ЕНП в Загреб. Около 700 делегати ще гласоподават скрито и резултатът ще бъде разгласен същата вечер, сподели пред Агенция Франс Прес представител на ЕНП.

Доналд Туск няма да се кандидатира за президент на Полша

62-годишният Туск заемаше през последните пет години един от основните постове в европейските институции - ръководител на Европейския съвет. Той ще отстъпи на 1 декември мястото си на някогашния белгийски министър председател Шарл Мишел.
Преди това Туск бе министър-председател на Полша от 2007 до 2014 година

Доналд Туск изясни за какво го назовават фанатик

Мандатът на ръководителя на ЕНП е тригодишен и може да бъде подновяван безграничен брой пъти. Белгиецът Вилфрид Мартенс управлява партията 23 години (1990-2013 г.). От основаването си през 1976 година ЕНП е имала петима ръководители: двама белгийци, един холандец, един французин и един от Люксембург.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР