Полякът Доналд Туск, председател на Европейския съвет, е единственият кандидат

...
Полякът Доналд Туск, председател на Европейския съвет, е единственият кандидат
Коментари Харесай

Очаква се Туск да наследи Жозеф Дол начело на Европейската народна партия

Полякът Доналд Туск, ръководител на Европейския съвет, е единственият претендент за водач на Европейската национална партия (ЕНП), заяви през днешния ден дясната паневропейска групировка, представена от " Франс прес " и Българска телеграфна агенция.

За пръв път източноевропеец ще управлява огромното семейство на десницата в Европейски Съюз, в която членуват партии като Християндемократическия съюз от Германия и " Републиканците " от Франция. Част от нея е и ГЕРБ.

Очаква се Туск да бъде публично номиниран в сряда на конгреса на ЕНП в Загреб. Около 700 делегати ще гласоподават скрито и резултатът ще бъде разгласен същата вечер, сподели пред Агенция Франс Прес представител на ЕНП.

Шейсет и две годишният Туск заемаше през последните пет години един от основните постове в европейските институции - ръководител на Европейския съвет. Той ще отстъпи на 1 декември мястото си на някогашния белгийски министър председател Шарл Мишел.

Преди това Туск бе министър-председател на Полша от 2007 до 2014 година

Мандатът на ръководителя на ЕНП е тригодишен и може да бъде подновяван безграничен брой пъти. Белгиецът Вилфрид Мартенс управлява партията 23 години (1990-2013 г.).

От основаването си през 1976 година ЕНП е имала петима ръководители: двама белгийци, един холандец, един французин и един от Люксембург.

Досега отпред на групировката бее Жозеф Дол от Франция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР