Полякът Анджей Баргел стана първият алпинист в историята, който слезе…

...
Полякът Анджей Баргел стана първият алпинист в историята, който слезе…
Коментари Харесай

Поляк се пусна със ски от осемхилядник

Полякът Анджей Баргел стана първият планинар в историята, който слезе… със ски от К2, втория най-голям връх в света (8611 метра). При офанзивата до 7000 метра му оказва помощ различен негов съотечественик Януш Коломб. А в неделя, в 8,25 часа, той към този момент бе покорил височината и съвсем незабавно стартира втурване. Заради ниска видимост 30-годишният Баргел стопира за час в лагера на 8000 м, след което възобновява слизането.

Това е втората офанзива на върха от поляка. Миналата година пробва за първи път, само че несполучливо поради неприятното време. Амбицията на Анджей още този сезон да се спусне със ски и от най-високата точка на планетата – Еверест (8848 м).

А К2 е четвъртият осемхилядник, от който Баргел слиза със ски. През 2013-а прави това от Шиша Пангма (8013 м), след това и от Манаслу (8156) и Броуд пик (8051) в идващите две следващи години.
Роденият в Закопане планинар може да се похвали и с други достижения. През 2016-а слиза още веднъж със ски от пет седемхилядника, намиращи се в някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Прави го за 30 дни, с което чупи върха на руснаците Денис Урубко и Андрей Молотов, които реализират това за 42 дни през 1999 година Заради достижението си Анджей е наименуван Снежния леопард.

„ Важни са не върховете, а да се върнем здрави вкъщи “, споделя трезво Баргел.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР